Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Máte na krku hypotéku? S daňovým priznaním si viete pomôcť: POZOR, váš čas sa kráti!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel, Getty Images, Sita)

BRATISLAVA – Po roku sa opäť ocitáme v období daňových priznaní. Aj keď sa lehota na jeho odovzdanie v tomto roku kvôli sviatkom pretiahla o celé dva dni, času na jeho úspešné vypracovanie a odovzdanie Finančnému úradu je stále menej. Vedeli ste však, že správne vyplnené daňové priznanie vám vie pomôcť s hypotékou? Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál radí, ako si život uľahčiť.

archívne video

Tlačová konferencia strany KDH o financiách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vďaka daňovému priznaniu sa viete dostať k peniazom, ktoré by ste v opačnom prípade na svojom účte snáď nikdy neuvideli. Pokiaľ máte na svojich pleciach hypotéku, či ste sa v priebehu minulého roka stretli so zvýšením zaplatenej splátky, nesmiete zabudnúť na podstatnú vec.

Máte na krku hypotéku?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Ak chcete, aby vám zamestnávateľ v rámci ročného zúčtovania dane vyplatil daňový bonus na zaplatené úroky alebo mimoriadny daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky, musíte mu do 15. februára 2024 odovzdať vyplnenú žiadosť o ročné zúčtovanie,“ píše Mihál.

Nesmiete však zabudnúť, že k žiadosti musíte priložiť potvrdenie o úvere z banky, v ktorej si úver vediete. „Banka je pritom povinná na požiadanie dlžníkovi vydať a doručiť potvrdenie v lehote DO 30 KALENDÁRNYCH DNÍ odo dňa podania žiadosti dlžníkom,“ vysvetľuje Mihál.

Máte na krku hypotéku?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nezabúdajte však, že čas sa kráti. V roku 2024 tak máte čas len do 2. apríla. Ekonóm vystríha, že ak chcete všetko bez problémov stihnúť, nemali by ste túto vec odkladať, vyhnete sa tak zbytočným problémom.

Viac o téme: HypotékaúveryúrokySplátkyDaneBankyDaňové priznanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu