Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Združenie miest a obcí Slovenska žiada riešenie problému s odpadmi po kamiónoch na východnej hranici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

VYŠNÉ NEMECKÉ - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva ministerstvo dopravy a Slovenskú správu ciest (SSC) na naliehavé riešenie situácie s hromadením odpadov popri cestách v okresoch Sobrance, Michalovce a Vranov nad Topľou. Zvýšený výskyt odpadu je podľa združenia dôsledkom kolón kamiónov čakajúcich pri hraničnom priechode Vyšné Nemecké.

archívne video

ZMOS spúšťa projekt "123 štart", na podporu mladých rodín (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Odpad z ciest sa vplyvom poveternostných podmienok a zvierat šíri do okolitej ornej pôdy a vodných tokov," informoval predseda ZMOS Jozef Božik. Združenie požaduje promptné riešenie tejto situácie. Poukazuje pritom na ochranu životného prostredia a zdravia obyvateľov dotknutých regiónov.Situáciou odpadov popri cestách na hraničný priechod Vyšné Nemecké sa zaoberá aj Okresný úrad Sobrance. "Konkrétne opatrenia budú prijaté po doručení požadovaného stanoviska SSC-Investičná výstavba a správa ciest Košice," potvrdil tlačový odbor ministerstva vnútra po stretnutí zástupcov obcí s prednostom úradu.

Združenie miest a obcí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Košický kraj)

Podľa hovorkyne predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Kataríny Strojnej na úsekoch, ktoré spravuje Správa ciest KSK, je nárast odpadu výrazný. "Keďže došlo k trojnásobnému nárastu množstva odpadu, súvisí s tým aj zvýšenie nákladov," dodala.

Ministerstvo dopravy uviedlo, že podľa zákona o pozemných komunikáciách je na znečisťovateľoch cestných komunikácií povinnosť vrátiť diaľnicu, cestu alebo miestnu cestu do pôvodného stavu. V prípade, že sa tak nestane, musí znečisťovateľ správcovi komunikácie uhradiť náklady spojené s odstránením znečistenia. V situáciách, kde sú znečisťovatelia neznámi, ako je to v prípade hraničného priechodu Vyšné Nemecké, je správca komunikácie zodpovedný za odstránenie odpadu.

Hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková tiež uviedla, že správca cesty nemôže byť požiadaný o odstraňovanie odpadu mimo cesty a jej bezprostredného okolia. "V konkrétnom prípade blokády hraničného priechodu Vyšné Nemecké môže ministerstvo dopravy požiadať správcov o častejšie kontroly úsekov a zber odpadu priamo na ceste a v jej bezprostrednom okolí," informovala hovorkyňa.

Viac o téme: OdpadKamiónyHranicaZMOSVyšné Nemecké
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu