Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Novela Trestného zákona bola predložená bez odbornej diskusie, tvrdí Lucia Plaváková

Lucia Plaváková
Lucia Plaváková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Skrátené legislatívne konanie sa využíva pri mimoriadnych prípadoch, no vládna koalícia ho využíva vo väčšine doposiaľ podaných návrhov. V diskusii v Národnej rade (NR) SR k návrhu na skrátené legislatívne konanie (SLK) pri vládnej novele Trestného zákona to uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko). Dodala, že návrh bol pripravený bez verejnej odbornej diskusie a vláda v tomto smere neplní vlastné programové vyhlásenie.

Plaváková pripomenula, že k SLK možno pristúpiť za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody. Dodala, že vláda predložila doposiaľ z 21 návrhov 15 v skrátenom konaní. Tieto návrhy by mal podľa nej preskúmať Ústavný súd (ÚS) SR.

archívne video

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry kritizujú spôsob, akým sa používa paragraf 363 (Zdroj: Topky/Maarty)

Súčasná vládna koalícia sa podľa nej v programovom vyhlásení vlády (PVV) tvárila, že zlú prax SLK z minulosti chce napraviť, no svoj program neplní. Píše totiž, že "uskutočňovaniu kľúčových rozhodnutí bude predchádzať konkrétna forma verejných konzultácií". O návrhu novely Trestného zákona podľa nej diskutovali len "trestnoprávni priatelia koalície". Vláda tiež podľa PVV sľubovala zvýšiť participáciu verejnosti pri prijímaní zákonov a iných právnych predpisov. Dodala, že predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa v minulosti viackrát negatívne vyjadril k SLK.

Novela je podľa Plavákovej pripravená narýchlo bez odbornej verejnej diskusie, pretože ju koalícia nepotrebuje. "Zmena je šitá na mieru na ľudí, ktorí majú problémy so súčasným znením a potrebujú zabezpečiť beztrestnosť," dodala.

Viac o téme: DiskusiaNovelaOdbornosťProgresívne SlovenskoTrestný zákonSkrátené legislatívne konanieLucia PlavákováÚrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu