Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Normatívne financovanie materských škôl bude veľmi pozitívnym krokom pre Slovensko

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Normatívne financovanie materských škôl (MŠ) vníma minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD) ako veľmi pozitívny krok pre Slovensko. Uviedol to v rozhovore pre TASR. Od 1. januára 2025 MŠ nebudú financované mestami a obcami, ale štátom. Rovnako tak aj školské kluby pre deti.

archívne video

Rekonštrukciou vysokých škôl sa zvýši kvalita, je to nevyhnutný prepoklad pre adekvátne podmienky študentom, tvrdí Tomáš Drucker (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Socioekonomické prostredie má obrovský vplyv na budúcnosť človeka. Kde sa deti narodia, tam väčšinou aj zostávajú. Šance, že sa z toho vymania sú nízke, a to sa začína už v MŠ," povedal Drucker. Keď nie je dobre zabezpečené predprimárne vzdelávanie v obci, ťažko je potom podľa neho nastaviť dobré základy pre ďalšie vzdelávanie, a to podporuje generačnú chudobu. Skonštatoval, že obec, kde je 70 až 80 percent nezamestnaných ľudí, nemá finančné prostriedky na MŠ, keďže peniaze pochádzajú z daní príjmu fyzických osôb.

Často podľa jeho slov ide o rómske osady. "Zostávajú v systéme aj regionálne, aj v celom sociálnom prostredí. Hneď ako prejdeme na financovanie štátom, budeme vedieť financovať MŠ aj v takýchto regiónoch," uviedol. Normatívne financovanie MŠ je podľa Druckera o solidarite. Mnoho detí sa totiž nedokáže vymaniť z generačnej chudoby a medzi nimi môže byť talent, ktorý by sa mohol rozvinúť, ak by sa narodili niekde inde. Ako avizoval, na Slovensku chýbajú mnohé profesie a v budúcnosti by ich mohli aj z týchto detí vytvoriť a produkovať.

Viac o téme: FinancovanieMaterské školyTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu