Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Meteorológovia upozorňujú: Vo viacerých lokalitách platí výstraha pred povodňou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

BRATISLAVA - Vo viacerých lokalitách pretrvávajú aj v sobotu hydrologické výstrahy pred povodňou. Druhý stupeň výstrahy platí pre okresy Trebišov, Michalovce, Turčianske Teplice a Senica. Prvý stupeň výstrahy je v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Zvolen, Ružomberok, Martin, Prievidza, Bánovce nad Bebravou, Skalica a Malacky. Výstrahy platia predbežne do nedele (7. 1.), niektoré aj do začiatku pracovného týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

archívne video

Hladina vody Dunaja mierne klesla (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

SHMÚ očakáva na základe vývoja poveternostnej a hydrologickej situácie vzostup vodnej hladiny na viacerých tokoch na úrovni stupňa povodňovej aktivity. Vzhľadom na nasýtenosť povodí v uvedených lokalitách, predošlé spadnuté zrážky a predpovedané zrážky na sobotu predpokladajú meteorológovia pretrvávajúci a opätovný vzostup vodných hladín na tamojších tokoch.

Meteorológovia upozorňujú: Vo viacerých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

SHMÚ očakáva aj zvýšenie hladiny Hrona a jeho prítokov na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity. V okrese Senica informujú, že vzhľadom na vypúšťanie vody z vodného diela Nové Mlýny, vysoké nasýtenie povodia Moravy, spadnuté a na sobotu predpovedané zrážky je predpoklad vzostupu hladiny Moravy aj na našom úseku s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity.

Výdatné zrážky komplikujú dopravu na niektorých úsekoch

Výdatné zrážky spôsobujú komplikácie dopravy na viacerých úsekoch. Podľa Zelenej vlny RTVS je uzavretý hraničný priechod Moravský Svätý Ján - Hohenau pre vysokú hladinu rieky. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk upozorňuje, že na ceste Moravský Svätý Ján - Hohenau v záplavovej oblasti za hrádzou preteká voda na úseku približne 15 metrov v celej šírke vozovky. Výška vody je päť až desať centimetrov.

Silný dážď podľa SSC obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov na D1 medzi Trnavou a Piešťanmi. Zelená vlna RTVS tiež informuje, že kompa Záhorská Ves - Angern nepremáva pre vysokú hladinu rieky. Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý okrem Čertovice, kde je miestami na vozovke vrstva kašovitého snehu. V hornatejších oblastiach sa na vozovkách zriedkavo vyskytuje vrstva kašovitého až utlačeného snehu. Na ceste II/531 v okrese Revúca je zľadovatený sneh.

Viac o téme: PovodnePočasieShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu