Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stovky žien prepadli panike: Budú si odvody platiť samé? Sociálna poisťovňa upokojuje vášne! Takáto je pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od nového roka sa menia viaceré zákony a záležitosti bežného života. Živnostníkom sa napríklad zvyšujú odvody, ale zvyšuje sa aj minimálna mzda či suma materskej. Mamičky na materskej či rodičovskej sú však ako na ihlách. Dôvodom sú zmeny, ktoré vstúpili do platnosti od nového roka. Kompetentní však reagujú, že všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Sociálna poisťovňa ešte v decembri informovala verejnosť o tom, že od nového roka sa menia povinnosti na platení sociálneho poistenia pre rodičov na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Od nástupu na "rodičovskú" alebo "materskú", počas ktorej sa starajú o svoje dieťa, za ne odvádza odvody štát. No novinka zneistila mnoho ľudí. O čo ide?

Archívne VIDEO Podľa Remišovej po narodení dieťaťa už rodičia nemusia chodiť po úradoch

Podľa Remišovej po narodení dieťaťa už rodičia nemusia chodiť po úradoch (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Ide o vylúčenie povinnosti platiť poistné. Laicky povedané, ide o nariadenie, podľa ktorého nie je, ako zamestnanec, tak ani SZČO povinný platiť poistné na nemocenské a dôchodkové poistenie či poistné na poistenie v nezamestnanosti. Táto povinnosť sa mu ruší od dňa nástupu na materskú, na ktorú sa odchádza spravidla 6 týždňov pred dátumom pôrodu. V prípade, ak žena nenastúpi na materskú z dôvodu, že nesplnila lehotu na získanie materskej, a to mať odpracovaných aspoň 270 dní v uplynulých dvoch rokoch a poberá rodičovský príspevok, sa vylúčenie poistného týka tiež. V oboch prípadoch trvá vylúčenie 37 týždňov, teda po dobu poberania materského. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Podmienky trvania nároku na materské sú podmienkami trvania vylúčenia povinnosti platiť poistné. Pri hodnotení splnenia podmienky starostlivosti o dieťa je potrebné zistiť, či došlo u poistenca v inom právnom vzťahu, z ktorého nemá vylúčenie (má uzatvorený pracovnoprávny vzťah, alebo vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť), k úprave pracovného času a zodpovedajúcemu poklesu jeho príjmu," vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Uvedené znamená, že ak poistenec vykonáva zárobkovú činnosť počas obdobia vylúčenia, je potrebné zhodnotiť, či čas výkonu práce, hoci aj v domácom prostredí, umožňuje starať sa o dieťa, t. j. či je reálne, aby sa poistenec plnohodnotne venoval výkonu svojej práce a rovnako plnohodnotne sa aj staral o dieťa. Vylúčenie platí aj naopak, keď zamestnanec má úplne absenciu príjmu zo zamestnania. 

Žiadne tlačivo navyše

Pre rodičov, ktorí poberajú materskú, prípadne "nižší rodičák", sa však nič nemení a naďalej ostávajú poistencami štátu. "Zmeny od 1. januára 2024 týkajúce sa vylúčenia poistného nemajú vplyv na hodnotenie obdobia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky na dôchodkové účely. Toto obdobie sa aj po 31. decembri 2023 bude naďalej hodnotiť ako obdobie dôchodkového poistenia. Nie je potrebné vypĺňať žiadne ďalšie tlačivo navyše, tento proces vykoná Sociálna poisťovňa automaticky," dodal Kontúr. 

Čo však v prípade, ak v čase vylúčenia vykonáva SZČO či živnostník zárobkovú činnosť? Sociálna poisťovňa myslela aj na takúto skupinu ľudí. "Ak počas trvania vylúčenia SZČO vykonáva zárobkovú činnosť popri starostlivosti o dieťa, je potrebné zhodnotiť, či čas výkonu práce umožňuje starať sa o dieťa, či je reálne, aby sa SZČO plnohodnotne venovala výkonu svojej práce a rovnako plnohodnotne sa aj starala o dieťa, tzn. podmienka starostlivosti o dieťa je podmienená aj osobným nevykonávaním samostatnej zárobkovej činnosti počas trvania vylúčenia," upozornil Kontúr. 

Treba však mať na pamäti, že aj keď netreba na vylúčenie povinnosti platiť poistné vypĺňať nové tlačivo, naďalej treba na účely vylúčenia vyplniť žiadosť o materské. "Uvedené je potrebné za účelom splnenia zákonom stanovenej  podmienky vzniku vylúčenia od 1.1.2024, a to, že vylúčenie bude mať poistenec aj v období, v ktorom by mu trval nárok na materské, ak nárok na materské nevznikol z dôvodu nesplnenia podmienky získania najmenej 270 dní nemocenského poistenia podľa § 48 ods. 1 alebo § 49 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Naďalej platí, že obdobie trvania vylúčenia povinnosti platiť poistné  zamestnanca zverejňuje Sociálna poisťovňa zamestnávateľovi v eSlužbách SP," uzavrel Kontúr. 

Viac o téme: ZamestnanciMaterskéSociálna poisťovňaSZČOVylúčenie povinnosti platenia poistného
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu