Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PS a SaS tvrdia, že rokovať o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry sa bude v januári

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičné strany Progresívne Slovensko (PS) a SaS tvrdia, že rokovať o zmenách v Trestnom zákone, ktoré majú priniesť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), sa bude až januári. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) avizoval, že do Vianoc by chcel, aby sa v NR SR prerokoval štátny rozpočet, k nemu príslušné ďalšie kapitoly a tri ďalšie vládne návrhy. Následne by chcel schôdzu prerušiť a pokračovala by od 8. januára. V programe schôdze je aj novela Trestného zákona, poslanci sa k nej ešte nedostali.

PS to označuje za prvú prehru premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Veľmi chcel rušiť špeciálnu prokuratúru a znižovať tresty za korupciu už pred Vianocami, ako darček svojim oligarchom. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však donútili ustúpiť, čo vôbec nečakali," uviedol v stanovisku predseda PS Michal Šimečka.

archívne video

Reakcia Progresívneho Slovenska na novely Smeru k Úradu špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SaS hovorí, že ide o úspech občanov, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska. "Koalícia totiž plánovala potichu a v čo najväčšej rýchlosti schváliť zrušenie špeciálnej prokuratúry ešte pred Vianocami. Spoločný a najmä vytrvalý odpor opozície v podobe obštrukcií v parlamente, ktorý bol navyše doplnený masovými protestmi s občanmi, prinútil koalíciu návrh o zrušení ÚŠP odsunúť," tvrdí predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Opozícia chce v protestoch pokračovať aj v novom roku. Parlament aktuálne rokuje o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Zasadať bude až do jeho úplného prerokovania bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (2)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: SchôdzaPriebehSaSNRSRPSÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu