Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kontrolné inštitúcie musia byť nezávislé od vládnej moci: Majú byť odborné a nezávislé

Protimonopolný úrad
Protimonopolný úrad (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najvýznamnejšie kontrolné inštitúcie, ktorými je aj Protimonopolný úrad (PMÚ), musia byť odborné a nezávislé. Je nebezpečné, ak má vládna či zákonodarná moc ambíciu svojvoľne odvolávať predstaviteľov kontrolných inštitúcií, navyše bez odbornej diskusie. Uviedol to predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič v reakcii na novelu o kompetenčnom zákone.

"Kontrola je žiaducou a prirodzenou súčasťou vyspelých demokracií, keďže je jedným z najúčinnejších nástrojov ochrany zákonnosti. Účinná a efektívna kontrola pomáha štátu skvalitňovať procesy v prospech občanov a napomáha vymožiteľnosti práva ako takého," povedal Kubovič.

archívne video

Tlačový brífing KDH na tému "Posledná šanca na záchranu Úradu špeciálnej prokuratúry na Slovensku" (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Volebný cyklus podľa neho spôsobuje, prirodzene, výmeny na vrcholových manažérskych pozíciách v štátnej správe. Najvyššie kontrolné orgány by však nemali podliehať vplyvu politického cyklu. Oslabenie ich nezávislosti je v právnom štáte neprípustné.

"Bez reálnej, objektívnej a nezávislej kontroly nie je právo, ale len deklarácia práva bez jeho vynucovania a rešpektovania. Pripravovaná zmena zákona umožní vláde odvolať vedenie PMÚ svojvoľne a bez existencie relevantných dôvodov," dodal Kubovič.

Viac o téme: VládaÚrad pre verejné obstarávanieProtimonopolný úradKontrolné inštitúcieNebezpečenieZákonodarná moc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu