Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Drucker odvolal Pavlova z funkcie generálneho riaditeľa Národného inštitútu vzdelávania a mládeže

Tomáš Drucker Zobraziť galériu (2)
Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD) odvolal Ivana Pavlova z funkcie generálneho riaditeľa Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM). Dôvodom bola nefungujúca spolupráca. Do funkcie bol dočasne vymenovaný poradca ministra Ján Hrinko. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

archívne video

Vyjadrenie Tomáša Druckera k anonymným vyhrážkam na školách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nie som typ manažéra, ktorého prvou myšlienkou po príchode do rezortu sú personálne výmeny," uviedol Drucker. S vedením NIVaM však od jeho nástupu na ministerstvo opakovane riešil lepšiu komunikáciu a efektívnejšiu spoluprácu. Z rezortu priblížili, že slabá kooperácia zo strany inštitútu vyvrcholila svojvoľným rozhodnutím o vydaní a distribúcii vlastnej metodickej príručky pre desegregáciu vo vzdelávaní. Vedenie NIVaM pritom bolo informované, že MŠVVaŠ dokončuje a zverejní metodiku pre odstraňovanie segregácie vo vzdelávaní na Slovensku.

Drucker odvolal Pavlova z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Je absurdné, aby z rezortu školstva prišli na školy dve rôzne metodické príručky. Navyše bez toho, aby NIVaM o tomto zámere informoval nadriadené ministerstvo. Presne takýto typ chaosu je jedným zo zdrojov dlhodobej nedôvery medzi štátom a školami, ktorú chcem riešiť," zdôraznil Drucker.

Minister školstva zdôraznil, že rozhodnutie vymeniť vedenie NIVaM nie je kritikou obsahu materiálu, ktorý pripravila nezisková organizácia EduRoma. "Naopak, problém segregácie vo vzdelávaní rómskych detí je taký rozsiahly, že si vyžaduje zapojenie každej jednej organizácie, ktorá je ochotná pomôcť," poznamenal. Podľa neho však toto úsilie nemôže narážať na zmätok v základných nástrojoch štátu. "Našou úlohou je školám pomôcť, nie ich odrádzať tým, že jedna rezortná organizácia si bude robiť, čo sa jej zachce," dodal.

Viac o téme: OdvolanieTomáš DruckerIvan PavlovNárodný inštitút vzdelávania a mládeže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu