Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vodiči, spozornite: Hmla a poľadovica sa môžu ráno tvoriť na celom Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na celom Slovensku sa môže v pondelok ráno tvoriť poľadovica. Počítať tiež treba s hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre všetky okresy výstrahy prvého stupňa. Tie platia do 9.00 h.

Vodiči, spozornite: Hmla a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výskyt hmiel aj poľadovice je v daných oblastiach aj ročnej dobe bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. (...) Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia)," doplnili meteorológovia.

archívne video

Snehová kalamita v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Ružomberok, Brezno a Banská Bystrica zase treba v pondelok počítať s víchricou na horách. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," dodal SHMÚ.

Vodiči, spozornite: Hmla a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Pre hmlu je znížená dohľadnosť

Vo viacerých častiach Slovenska je pre hmlu znížená dohľadnosť. Upozornila na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Obmedzenie platí na ceste II/531, ktorú v úseku hranice okresov Revúca/Brezno - Červená Skala uzavreli pre vozidlá nad desať metrov. Povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú cesty miestami pokryté vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu.

Aj všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký. Zjazdné sú tiež horské priechody na území Slovenska. Povrch vozoviek je prevažne vlhký. Na horskom priechode Chorepa sa na vozovke miestami nachádza vrstva utlačeného snehu, na horskom priechode Vrchslatina zase zľadovateného snehu.

Viac o téme: PoľadovicaHmlaSlovenský hydrometeorologický ústav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu