Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Veľké pátranie po bývalom vysokopostavenom členovi SIS! Jeho tvár je všade, sudca na neho vydal zatykač!

Na snímke Peter Gašparovič, ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš. Zobraziť galériu (3)
Na snímke Peter Gašparovič, ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BARTSIALAVA – Zmizol a nikto nevie, kde by sa v týchto chvíľach mohol nachádzať. Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič sa ocitol na zozname najhľadanejších zločincov Slovensko a sudca Najvyššieho súdu na neho vydal zatykač.

archívne video 

Prelomový rozsudok: Najvyšší súd odsúdil bývalého SIS-kára Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Informáciu priniesol  portál startitup.sk. Fotografia aj s údajmi Gašparoviča sa už nachádza v pátracom systéme polície. V celej kauze ide o to, že  ešte v marci 2022 vyriekol Najvyšší súd rozsudok v ostrosledovanej kauze prípade bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča a exvyšetrovateľa NAKA Ladislava Vičana. Tí mali za úplatky od nitrianskeho podnikateľa Dušana Bočkaya vybavovať u vtedajšieho šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa odblokovanie majetku. Súd im vymeral 22 a 20 mesiacov za mrežami. Dostali tiež finančný trest vo výške 20 a 16-tisíc eur.

AKTUÁLNE Veľké pátranie po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MV SR)

Obaja si v tom čase tresty odpykali a boli prepustení. Prokurátorovi sa však zdal ich trest nízky a podal návrh na mimoriadne dovolanie. Vo veci začal konať Najvyšší súd. Petra Gašparoviča, ktorého mala na zasadnutie v tejto veci predviesť polícia, sa však nepodarilo v mieste trvalého bydliska zastihnúť. Súd preto na neho vydal príkaz na zatknutie. Druhý odsúdený, Vičan, síce prišiel, ale tvrdil, že mu predvolanie prišlo neskoro a nemal zachovanú zákonnú lehotu na prípravu. Súd preto prerušil zasadnutie do 18. januára 2024. Gašparovičovmu právnemu zástupcovi zároveň uložil poriadkovú pokutu.

Expolicajt Ladislav Vičan a bývalý SIS-kár Peter Gašparovič na Najvyššom súde.
Zobraziť galériu (3)
Expolicajt Ladislav Vičan a bývalý SIS-kár Peter Gašparovič na Najvyššom súde.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa informácií portálu by sa Gašparovič mohol aktuálne nachádzať v zahraničí. Opäť má byť totiž zamestnancom informačnej služby a za hranicami má byť služobne. SIS to však oficiálne nepotvrdila a zrejme tak ani neurobí, takéto informácie totiž podliehajú utajeniu.  

Viac o téme: SISNajvyšší súd SRSlovenská informačná službaPeter Gašparovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu