Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pellegrini podá k novele zákona o ochrane oznamovateľov pozmeňujúci návrh

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) predloží v pléne NR SR pozmeňujúci návrh k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Uviedol to v reakcii na výhrady generálneho prokurátora Maroša Žilinku k tejto novele. Pozmeňujúci návrh by mal upraviť ustanovenia, ktoré namieta generálny prokurátor. Pellegrini pripomenul, že vládna koalícia trvá na zmene zákona.

"Vládna koalícia koná a bude konať tak, aby napĺňala svoje predvolebné sľuby. Ale zároveň bude konať tak, aby si ctila ústavu a zákony. Generálny prokurátor je pre mňa právnickou autoritou, preto jeho argumenty rešpektujem a budem podľa toho konať," uviedol šéf parlamentu v stanovisku, ktoré TASR zaslal odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

archívne video

Členovia štátnej volebnej komisie zložili sľub do rúk Petra Pellegriniho (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti treba podľa neho upraviť a vrátiť jej pôvodný zmysel. "Príslušný zákon prijala ešte moja bývalá vláda a jeho cieľom bolo, je a bude chrániť ľudí, ktorí sa na svojom pracovisku stretnú s protizákonnými praktikami svojich nadriadených. Určite však jeho cieľom nebolo to, aby sa jeho zneužitím dva dni po voľbách zabetónovala celá skupina ľudí vo svojich funkciách. Hovorím o policajtoch, ktorých úlohou nie je korupciu oznamovať, ale ju vyšetrovať," zdôraznil Pellegrini.

Pellegrini podá k novele
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Úrad vlády SR sa s predloženými pripomienkami generálneho prokurátora v plnom rozsahu stotožňuje a podporuje ich. "Úrad vlády víta vecný návrh generálneho prokurátora SR na vylepšenie predkladaného legislatívneho zámeru vlády SR, ktorý ešte precíznejšie zabráni ďalšiemu svojvoľnému prideľovaniu štatútu chráneného oznamovateľa zo strany vybraných prokurátorov," skonštatoval v stanovisku vedúci úradu Juraj Gedra. Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhlásil, že má pochybnosti o retroaktivite časti vládnej novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Šéfa parlamentu preto listom upozornil, že návrh zásadným spôsobom porušuje princíp právnej istoty a princíp ústavnosti.

Viac o téme: Novela zákonaNRSROznamovateliaPeter PellegriniMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu