Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako skoro kupuje u vás Ježiško vianočné darčeky? Čísla prieskumu, ktoré veľa napovedajú, takýto je trend!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

PRAHA - Vedeli ste o tom, že až štvrtina domácností u našich západných susedov nakupuje darčeky pre svojich blízkych tesne pred Vianocami? Je jedno, či už v zľavách, alebo cena nehrá rolu. Najnovšie čísla a aktuálne trendy totiž nastavili čísla, ktoré vyplývajú z prieskumu spoločnosti KRUK pre agentúru ČTK.

archívne video

Vianoce na dedine v martinskom skanzene (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Niektorí to nechávajú na poslednú chvíľu, iní majú darčeky kúpené bez zliav a už oveľa skôr

Podľa výsledkov až 44 percent Čechov nakupuje vianočné darčeky jeden až tri mesiace vopred a čaká pritom na výhodné cenové ponuky. Ďalších 15 percent rodín má darčeky už nakúpené, no s veľkým časovým náskokom, ale cenu veľmi neriešia. Tento prieskum sa objavil na portáli novinky.cz.

Ako skoro kupuje u
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Muži na ceny poväčšine nehľadia

Muži podľa výsledku prieskumu častejšie ako ženy nakupujú darčeky bez ohľadu na cenu, či už ide o nákup jeden, alebo až tri mesiace vopred. Toto isté platí aj o nákupoch na poslednú chvíľu. Podobný podiel žien a mužov nakupuje darčeky síce aj tesne pred Vianocami, ale potrpia si na zľavy. Takto sa k nákupom správajú predovšetkým zákazníci vo veku od 35 až do 44 rokov.

"Podľa nášho prieskumu si deväť percent Čechov v rámci rodiny žiadne vianočné darčeky nedáva a oceňuje skôr spoločne strávený čas. Skoro každý dvadsiaty respondent uvádza, že na nákup vianočných darčekov nemá financie. V oboch prípadoch ide skôr o mužov ako ženy, skôr vo vyššom veku. Približne dve percentá Čechov darujú svojim blízkym vlastnoručne vyrobené darčeky," uviedla generálna riaditeľka KRUK Jaroslava Palendalová.

Niektorí pritom svoj problém s nedostatkom financií na vianočné darčeky riešia tak, že sa obdarovávajú vlastnoručne vyrobenými darčekmi.

Viac o téme: PrieskumNákupČeskoVianočné darčekyČeska republikaVianoceAgentúra KRUK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu