Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Takto sa pohli ceny palív na slovenských čerpačkách: Hodnota ropy klesá už celé týždne!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/ Maarty)

BRATISLAVA – Ceny pohonných hmôt sa pohli aj začiatkom decembra, výrazné rozdiely by ste však očakávali len márne. Posledné týždne naznačujú stabilizáciu cien. Naopak, ceny ropy na svetových trhoch klesá už takmer dva mesiace. Dôvodom sú obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky a celkového oslabenia dopytu na svetovom trhu.

archívne video

Ceny benzínu a nafty stúpli aj v polovici novembra (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ceny benzínu a nafty sa v priebehu posledného týždňa pohli len mierne. Liter nafty na slovenských čerpacích staniciach klesol v priemere o jediný cent a jej nová cenovka sa tak začiatkom decembra preklopila na úroveň 1,584 EUR/l.

Takto sa pohli ceny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Priemerná cena za liter nafty, naopak, v priebehu posledného týždňa stúpla, nejde však o žiadny rapídny rast. Z pôvodnej cenovky 1,565 EUR/l jej hodnota vzrástla na 1,574 EUR/l, čo je nárast len o necelý cent za každý natankovaný liter.

Takto sa pohli ceny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Ceny ropy smerujú opäť k strate, už siedmy raz po sebe!

Určitú podporu cenám poskytli Rusko a Saudská Arábia, keď vo štvrtok (7. 12.) vyzvali ostatné členské štáty aliancie OPEC+, aby sa pripojili k dohode o dobrovoľnom obmedzení produkcie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa v piatok o 7.53 h SEČ predával po 70,73 USD (65,67 eura). To bolo o 1,39 USD alebo 2 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena februárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 1,53 USD alebo 2,07 % na 75,58 USD za barel.

Takto sa pohli ceny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom združení v aliancii OPEC+ sa koncom minulého týždňa dohodli na dobrovoľnom znížení ťažby približne o 2,2 milióna barelov denne (bpd) v prvom štvrťroku 2024. Dohoda zahŕňa predĺženie už existujúcich škrtov v Saudskej Arábii a Rusku v celkovom objeme 1,3 milióna bpd.

Takto sa pohli ceny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Obavy o dopyt v Číne sa prehĺbili po zverejnení colných údajov, z ktorých vyplynulo, že dovoz ropy do krajiny v novembri medziročne klesol o 9 %. Čína je druhým najväčším spotrebiteľom komodity na svete. Údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA) zase ukázali, že produkcia ropy v Spojených štátoch zostala minulý týždeň na rekordnej úrovni 13 miliónov bpd.

Viac o téme: RopaSlovnaftNaftaOMVPaliváShellBenzínPohonné hmotyPHMČerpacie staniceOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu