Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ak sa bude obmedzovať špeciálna prokuratúra cez skrátené konanie, podáme ústavnú sťažnosť, tvrdí Michal Šimečka

Michal Šimečka Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko (PS) avizuje podanie ústavnej sťažnosti pre zámer obmedziť alebo zrušiť fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Informoval o tom v pondelok predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Hnutie tiež v tejto súvislosti požiadalo o stretnutie eurokomisára pre justíciu Didiera Reyndersa. PS kritizuje, že vláda ešte nezverejnila znenie návrhu. Hnutie tvrdí, že cieľom zmeny je ochrana "našich ľudí" zo strany premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Verejnosť napriek aj našim výzvam doteraz nepozná presné znenie návrhu, s ktorým za Európskou komisiou išiel. Demontáž právneho štátu vláda pripravuje naďalej potichu. Je to škandalózne a nebezpečné. Preto hneď, ako bude zrejmé, že pretlačili takýto zásah voči ÚŠP cez skrátené legislatívne konanie, podáme ústavnú sťažnosť," priblížil Šimečka s tým, že bez ÚŠP by korupcia na najvyšších miestach a organizovaný zločin nemohli byť stíhané a dozorované efektívne.

Ak sa bude obmedzovať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpredsedníčka PS Lucia Plaváková vysvetlila, že hnutie bude Ústavný súd SR žiadať o posúdenie súladu akejkoľvek zmeny v postavení a fungovaní ÚŠP z hľadiska zabezpečenia princípu ochrany právneho štátu garantovanej ústavou.

"Zároveň požiadame o pozastavenie účinnosti tejto zmeny, aby sa zamedzilo vážnemu nenapraviteľnému následku, ktorý by hrozil. Pretože v záujme ochrany smeráckych ľudí sa Robert Fico naozaj neštíti ničoho. Chystá sa rozmontovať základy boja proti korupcii a organizovanému zločinu a tomu treba zabrániť všetkými dostupnými prostriedkami," doplnila. Premiér cez víkend v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevyjadril sa, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

Viac o téme: Progresívne SlovenskoMichal Šimečkaúrad špeciálnej prokúratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu