Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Smútok po smrti Romana z Parchovian neutícha: Po neuveriteľnej tragédii reaguje aj samotná škola!

Na nešťastné úmrtie žiaka reaguje už aj škola. Zobraziť galériu (2)
Na nešťastné úmrtie žiaka reaguje už aj škola. (Zdroj: TASR - Ján Krošlák, Facebook/N.I.)

PARCHOVANY - Tragédia, ktorá zasiahla celé Slovensko a upriamila pozornosť na vážny problém šíriacej sa šikany na školách, stále neutícha. Tragický čin Romana, ktorý sa rozhodol skočiť zo strechy základnej školy v Parchovanoch a následne zomrel, sa dostal do povedomia verejnosti za pár hodín, no dnes nastal deň, kedy sa ozvala aj samotná škola.

archívne video

Zrekonštruovaná Základná škola Plickova v Rači po 16 rokoch opäť privíta žiakov (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Len minulý týždeň Slovenskom otriasla samovražda iba 15-ročného žiaka Romana, ktorý sa rozhodol svoj život ukončiť skokom zo strechy školy v Parchovanoch. Tam mal čeliť šikane zo strany spolužiakov, pričom aj na samotnom videu pár sekúnd pred smrťou sa ozývajú slová "skoč, skoč". Rodičia vedenie školy vinia, že s tým nič nerobili. Najnovšie rozbehli petíciu, no teraz prichádza s reakciou aj protistrana.

Škola zverejnila dlhšie stanovisko

Samotná škola totiž zverejnila rozsiahle stanovisko. "Na úvod nám dovoľte ešte raz vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým príbuzným, priateľom a blízkym ľuďom zosnulého Romana. Tragédia, ktorej viacerí z nás boli svedkom, otriasla aj všetkými zamestnancami školy a žiakmi a zásadne ovplyvnila vyučovací proces na našej škole," píše sa v liste.

"Na základe odporúčania psychológov, ktorým ďakujeme za podporu počas uplynulých dní, vydávame stanovisko s istým časovým odstupom, ktorý nám bol odporúčaný v záujme ochrany duševného zdravia žiakov našej školy," píše sa ďalej v liste.

Podrobný popis udalosti

Škola následne v stanovisku prechádza do podrobnej analýzy spomínaného nešťastného činu. "Po 3. vyučovacej hodine náš žiak Roman, napriek zákazu službukonajúcej učiteľky, cez okno na chodbe vyskočil na strechu jedálne a po protipožiarnom rebríku prešiel na strechu budovy školy," popisuje nešťastný deň vedenie školy.

Roman podľa nich následne asi 50 minút zo strechy školy komunikoval s učiteľom, zástupcom školy, policajtom a matkou. Následne telefonoval s otcom, ktorý sa nachádzal v zahraničí. Ešte pred príchodom hasičov skočil zo strechy školy. Lekári ho oživovali na mieste, následne ho transportovali do nemocnice, kde žiaľ zraneniam podľahol.

Smútok po smrti Romana
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/N.I.)

Žiaci nesmú v priestoroch školy používať mobilný telefón, no napriek tomu existuje záznam tesne pred tragédiou

Škola tvrdí, že na druhý sa dozvedeli, že existuje videozáznam, ktorý nakrútila žiačka deviatej triedy a následne ho sprístupnila na sociálnej sieti. "Táto udalosť je taktiež predmetom policajného vyšetrovania a bude riešená aj v zmysle Školského poriadku. V ňom je totiž uvedené: „Žiakom sa zakazuje používať mobilný telefón v priestoroch školy. Žiak môže mať v škole iba vypnutý mobilný telefón. Použiť ho môže výhradne s povolením učiteľa – buď v nutných prípadoch na komunikáciu s rodičom alebo ako učebnú pomôcku – kalkulačka, fotoaparát, kamera, úložný priestor. Porušenie sa kvalifikuje ako porušenie školského poriadku so zápisom v triednej knihe, zabavením telefónu a uložením vo vypnutom stave do trezoru školy. Zákonný zástupca po informácii o odobratí telefónu si ho príde prevziať osobne"," doplnili.

To znamená, že škola vyvodí vo svojej kompetencii veľmi prísne dôsledky voči žiakovi, ktorý natočil video a samozrejme aj voči autorom viet a zvukov, ktoré je počuť na pozadí.

Kroky školy počas nasledujúcich dní

Následne škola popisuje činnosti, ku ktorým pristúpila počas ďalších dní:

V utorok 21. 11. 2023 bolo realizované spoločné stretnutie odborných zamestnancov CPP Trebišov s vedením školy a triednymi učiteľmi s cieľom informovať pedagógov o princípoch KI a následných krokoch, ktoré budú realizované. Na stretnutí boli vytipované potenciálne ohrozené triedne kolektívy (2. stupeň ZŠ), učiteľom bolo poskytnuté poradenstvo k tomu, ako a prečo s deťmi v triedach o udalosti hovoriť, aké rizikové prejavy si u detí všímať, ktorým potenciálne viac ohrozeným žiakom venovať väčšiu pozornosť. Tiež bolo odporúčané venovať pozornosť vlastnému prežívaniu situácie a vlastným potrebám, zamerať sa na vlastné zdroje a zvládacie stratégie. Pedagógom bola poskytnutá možnosť v prípade potreby absolvovať individuálnu konzultáciu.

Následne v stredu 22. 11. 2023 boli po triednických hodinách realizované 4 skupinové KI v triedach 5.A., 6.A, 7.A, 8.A a 9.A s cieľom v bezpečnom priestore ventilovať, normalizovať a stabilizovať fyzické reakcie a emócie priamo zasiahnutých detí, pomôcť im kognitívne uchopiť príbeh smrti a straty, mobilizovať ich vlastné stratégie zvládania záťaže a obohatiť sa navzájom v tom, čo ešte iné je nápomocné. Súčasťou stretnutí v každej triede bolo vyjadrenie jednoznačného postoja „v prospech života” a diskusia o príprave na najbližšiu budúcnosť.

Šikanu odsúdili

Šikanovanie je podľa školy správanie, ktoré netolerujú. Následne však popisujú aj to, čo sa ako šikanovanie charakterizovať vraj nedá. "Šikanovanie je správanie, keď jeden alebo viac žiakov úmyselne a opakovane ubližuje vybranému žiakovi alebo skupine žiakov robí alebo hovorí niečo, čo je mu nepríjemné a žiak sa nedokáže alebo z najrôznejších príčin nemôže brániť. Zámerom je zastrašovať, ublížiť, uškodiť druhému alebo získať či potvrdiť si svoju moc. Čo nie je šikanovanie - jednorazová (nie opakovaná, dlhodobá a skrytá) agresia, konflikt, pričom účastníci sú približne rovnako silní a obeť sa môže/dokáže brániť (Zdroj: Prevencia a riešenie šikanovania - sprievodca pre školské prostredie“). V šk. roku 2019/2020 bola vykonaná na našej škole hĺbková štátna inšpekcia, ktorá vykonala aj prieskum výskytu šikanovania vo všetkých triedach. V dvoch triedach konštatovala podozrenie na riziko vzniku. V oboch prípadoch išlo o nespokojnosť spolužiakov so správaním sa jednotlivca," píše sa ďalej v liste.

Viac o téme: úmrtieŽiakVyjadrenieRomanParchovanyŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu