Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tohtoročné Vianoce sa predražia, TAKTO stúpli ceny v obchodoch! Slováci sa počas sviatkov neváhajú zadlžiť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vianočne obdobie sa blíži a s nimi sa blíži aj všadeprítomná nákupná horúčka. Každý človek chce svojich blízkych obdarovať tým najvhodnejším a najkrajším darčekom. Koľko však za úsmev na tvárach svojich blízkych zaplatíme tento rok? Čísla nie sú vôbec priaznivé, tohtoročné sviatky nám prevetrajú peňaženky viac, ako tomu bolo minulý rok.

archívne video

Akonáhle nastanú výkyvy v potravinách, nastúpi štát s regulačnými opatreniami, tvrdí Robert Fico (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Mimo potravín a tovarov každodennej potreby tak medziročne zdraželi aj položky, ktoré sú v nákupných košíkoch počas bežného roka skôr výnimkou. Šperky, knihy, hračky či elektronika však boli infláciou a všadeprítomným zdražovaním zasiahnuté úplne rovnako.

Vianočnú atmosféru bez štedrovečernej večere, zákuskov a iných pochúťok si dnes už nik nevie ani len predstaviť. Zdražovanie sa však dotklo najmä potravín. Vianočný nákup by sa tak mohol predražiť takmer o 10 percent. Ceny tak najviac narástli najmä pri cukrovinkách a čokoláde.

„Tam ten nárast je aktuálne o 18 percent, ale 12 percent si priplácame napríklad aj za chlieb a obilniny a taktiež aj za ryby a morské plody. Potom drahšie nás vychádzajú aj mliečne výrobky o takmer osem percent, napríklad za mäso, mäsové výrobky tam si priplácame vyše deväť percent,“ povedala pre RTVS analytička Eva Sadovská.

Taliansky tradičný veľkonočný koláč
Zobraziť galériu (3)
Taliansky tradičný veľkonočný koláč  (Zdroj: Getty Images)

Predražia sa aj obľúbené vianočné darčeky: Slováci sa neváhajú zadĺžiť 

„Budeme platiť viac za drogériu, tam je to viac ako 8 percent, priplatíme si aj za knihy, tam je ten medziročný nárast aktuálne o 5,4 percenta, hračky sú drahšie o 4,5 percenta, ale napríklad kávovar, mobilný telefón, alebo aj počítač, tak za to si priplácame 2-3 percent oproti minulému roku,“ dodala analytička.

Ani nárast cien však mnohých ľudí od nákupov neodradil. Niektoré domácnosti si na nákup darčekov pod stromček dokonca požičiavajú. „Ľudia vždy by mali zodpovedne pristupovať k tomu, že aké úvery si zoberú, ako budú tie úvery nastavené. Pretože nie je to len ten prvý moment, že si niečo možno za tie peniaze kúpim, ale to bremeno treba niečo v podstate dlhú dobu,“ uviedol pre portál riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák.

 Pôžička otvára nové možnosti v podnikaní.
Zobraziť galériu (3)
Pôžička otvára nové možnosti v podnikaní.  (Zdroj: Getteimyges.com)

Podľa Mateja Dobiša, výkonného riaditeľa Finančného Kompasu sú už tradičným problémom Vianoc spotrebiteľské úvery. Ľudia si podľa neho neuvedomujú, aké úvery požívajú. „Najčastejšie sa používa či už povolené prečerpanie účtu, alebo kreditná karta, vzhľadom na to, že sa dajú jednoduchšie vybaviť a ľahšie sa s nimi operuje,“ dodal odborník na financie portálu FinGO.sk Zoltán Čikes. Tieto úvery sú však často nevýhodné, pričom niekedy sú poskytované s 11 až 20-percentným úrokom.

Viac o téme: DarčekyNákupyVianočné sviatkyDlhyCenyVianočné cenyVianoceSpotrebné úvery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu