Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šutajovi Eštokovi došli s čurillovcami nervy: Trestné oznámenie, vraj ich nezákonne chránia!

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) podal trestné oznámenie pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom. Myslí si, že poskytnutá ochrana je nezákonná a došlo k spáchaniu trestného činu. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Aktualizované o 15:05 

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) teraz robí "trestnoprávne ramená", ale keď mal svoj postup riadne zdôvodniť a obhájiť, tak to nedokázal. Poslankyňa Národnej rady SR Lucia Plaváková (PS) to uviedla v reakcii na trestné oznámenie, ktoré podal Šutaj Eštok pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom. "Namiesto toho, aby minister vnútra Šutaj Eštok využil riadny zákonný prostriedok vo vzťahu k statusu chránených oznamovateľov, ktorým je žiadosť o súhlas s pracovnoprávnym úkonom, tak sa najprv trestnoprávnym postihom vyhrážal sudcovi, a teraz rovno podal trestné oznámenie na osoby, ktoré čurillovcom status chráneného oznamovateľa udelili," skonštatovala Plaváková. Šéf rezortu podľa nej mohol pred Úradom na ochranu oznamovateľov obhájiť, prečo postavenie mimo službu nie je odvetným opatrením. Ako podotkla, tento zákonný postup mohol a mal využiť.

"Podmienky, za akých sa čurillovci dostali k ochrane zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry, by mali byť prešetrené. Rozumiem, že agenda Úradu na ochranu oznamovateľov je nová, no aj tu treba striktne dodržiavať zákon," skonštatoval minister. 

Archívne video

Schôdza k vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra SR bude pokračovať v utorok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Trestné oznámenie na skupinu osôb podal podľa svojich slov pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Šutaj Eštok dodal, že zákon musí platiť pre všetkých rovnako. Považuje za dôležité, aby každý štátny orgán dodržiaval pravidlá fungovania právneho štátu a aj udeľovanie ochrany zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry či Úradu na ochranu oznamovateľov malo svoje opodstatnenie.

 

PODÁVAM TRESTNÉ OZNÁMENIE PRE ZVLÁŠTNE OKOLNOSTI POSKYTNUTIA OCHRANY ČURILLOVCOM Na Generálnu prokuratúru som podal...

Posted by Matúš Šutaj Eštok on Monday, November 27, 2023

Minister vnútra po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť na nich.

Viac o téme: Trestné oznámenieMatúš Šutaj EštokČurillovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu