Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka podpísala mimoriadny príspevok pre dôchodcov v sume 300 eur

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Všetci dôchodcovia dostanú tento rok okrem 13. dôchodku v doterajšej výške ešte jeden mimoriadny príspevok, a to v sume 300 eur. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok podpísala novelu zákona o 13. dôchodku, ktorú tento týždeň v skrátenom legislatívnom konaní schválila Národná rada (NR) SR.

Mimoriadny príspevok, ktorý bude vyplatený v priebehu decembra, mal byť podľa pôvodne predloženého návrhu v sume 150 eur. Poslanci však schválili pozmeňujúci návrh sociálneho výboru na jeho zvýšenie na dvojnásobok. Opatrenie by malo vyjsť rozpočet na približne 440 miliónov eur.

Archíve video

Erik Tomáš o jednorazovom príspevku pre dôchodcov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Súčasná výška 13. dôchodku, odstupňovaná od 50 do 300 eur podľa príjmu dôchodcu, je podľa ministerstva práce neprimeraná a aktuálne je v legislatívnom procese návrh novej právnej úpravy. Cieľom je, aby sa jeho suma od roku 2024 odvíjala od výšky priemerného dôchodku. Túto zmenu však nie je možné technicky zrealizovať v tomto roku, kompenzovať sa to má práve jednorazovým dodatočným príspevkom. Novela bude účinná dňom jej vyhlásenia.

Viac o téme: DôchodciPrezidentka300 eurZuzana ČaputováMimoriadny príspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu