Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dobrá správa! Havária na bioplynovej stanici nepriniesla žiadne ohrozenie zdravia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

SENEC - Pondelňajšia (20. 11.) havária na bioplynovej stanici pri Senci nepriniesla žiadne ohrozenie zdravia. Konštatuje to mesto Senec s odvolaním sa na merania kontrolného chemického laboratória Ministerstva vnútra SR. Informuje o tom na svojom webe i sociálnej sieti.

"Hodnoty a látky v ovzduší, ktoré nameralo kontrolné chemické laboratórium, neboli v množstvách, ktoré by mohli ohroziť zdravie obyvateľov," ubezpečuje mestská samospráva. Merania podľa mesta potvrdzujú verziu, že išlo o digestát (definovaný ako organické hnojivo) a procesom kvasenia vznikajúce látky.

archívne video

Tretiu novembrovú nedeľu si každý rok pripomíname obete dopravných nehôd (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky )

"Pôde, na ktorú tekutina stiekla, vôbec neuškodila," podotýka.Mesto sa zároveň poďakovalo všetkým, ktorí neprepadali panike a na mieste sa riadili pokynmi polície. "Sme radi, že havária nespôsobila vážne škody na životnom prostredí a mesto zostáva aj naďalej bezpečným miestom," doplnila samospráva.

K úniku neznámej látky došlo v pondelok

K úniku neznámej látky došlo v pondelok krátko pred 15.00 h. Na mieste udalosti zasahovali hasiči približne do 20.00 h. Ich prácu komplikoval tlak v nádobe, v ktorej sa látka nachádzala. Prieskum, do akého okruhu sa uniknutá látka dostala, vykonali hasiči v súčinnosti s pracovníkmi Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Ďalší postup likvidačných prác zvolia podľa rozsahu zasiahnutého územia. Bioplynová stanica, v dôsledku ktorej došlo k úniku látky, nie je v prevádzke už niekoľko rokov. Po príchode hasičov sa zistilo, že na nádrži chýba ventil, cez ktorý unikala neznáma látka.

Slovenská bioplynová asociácia upozorňuje na poplašné a nepravdivé informácie o uniknutej látke pri Senci

Slovenská bioplynová asociácia (SBA) upozorňuje na poplašné, nepravdivé a neodborné informácie týkajúce sa pondelkového (20. 11.) úniku látky z odstavenej bioplynovej stanice pri Senci. Zdôrazňuje, že v žiadnom prípade nejde o nebezpečné chemikálie. Vyvracia tiež špekulácie o ich možnom dosahu na životné prostredie. V stanovisku to konštatuje generálny sekretár SBA Dávid Kančo.

Podotýka, že biomasa v skladovacích nádržiach je tvorená biologicky rozložiteľnými substrátmi (kukuričná siláž, maštaľný hnoj), ktoré uvoľňujú bioplyn. Zvyškový materiál, ktorý sa na plyn nerozloží, sa nazýva digestát. Ide o organické hnojivo, teda materiál, ktorý sa poľnohospodármi bežne zapracúva do pôdy ako výživné ekologické hnojivo. Je to teda náhrada umelých hnojív vyrábaných v chemickom priemysle zo zemného plynu.

 

PRAVDA O ÚNIKU LÁTOK Z BIOPLYNOVEJ STANICE PRI SENCI 🔸Slovenská bioplynová asociácia dôrazne vyvracia poplašné a...

Posted by Slovenská bioplynová asociácia on Tuesday, November 21, 2023

"Ak ide o dlhšie odstavenú bioplynovú stanicu, proces tvorby bioplynu je pozastavený. Navyše, digestát je zmiešaný s dažďovou vodou, ktorá jeho koncentráciu a jediný nepríjemný sprievodný jav jeho úniku, zápach, ešte viac znižuje," zdôrazňuje Kančo s tým, že v žiadnom prípade nejde o žiadnu formu chemickej otravy ani kyanovodík.

SBA zároveň ubezpečuje, že v prípade akejkoľvek potreby je pripravená pomôcť zasahujúcim zložkám pri objasnení povahy unikajúceho digestátu a jeho vplyvu na okolitú poľnohospodársku pôdu. Podotýka, že podobne, ako iné komplexné technologické zariadenia, ani bioplynové stanice sa nemôžu úplne vyhnúť nehode.

"V tomto prípade sa však hovorí o zavinení človekom, keďže zo skladovacej nádrže bol pravdepodobne odcudzený ventil na potrubí, ktorým sa digestát odčerpával, čo malo za následok jeho únik," vysvetľuj SBA, ktorá vyjadruje ľútosť nad vzniknutou situáciou. K úniku neznámej látky došlo pondelok krátko pred 15.00 h z doposiaľ nepotvrdených príčin. Do okolia sa podľa informácií zasahujúcich zložiek dostalo približne 500 metrov kubických digestátu. Na mieste udalosti zasahovali hasiči približne do 20.00 h. Ich prácu komplikoval tlak v nádobe, v ktorej sa látka nachádzala.

Viac o téme: LátkaBioplynová stanicaúnikMeraniaSenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu