Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Programové vyhlásenie vlády nemyslí na národnostné menšiny: Neobsahuje žiadne konkrétne záväzky

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády (PVV) podľa mimoparlamentnej strany Szövetség-Aliancia nemyslí na národnostné menšiny. Neobsahuje žiadne konkrétne záväzky, ako napríklad menšinový zákon alebo úrad pre menšiny. Informovala hovorkyňa strany Évi Pálinkás.

Aliancia kriticky vníma, že ministerstvo kultúry chce zmeniť štatút Kult Minoru s cieľom posilnenia politického vplyvu nominantov rezortu. Teraz v odborných komisiách žiadni nominanti ministerstva nesedia. "Práve naopak, treba posilniť samosprávny model, aby v komisiách mali väčší vplyv odborníci, ktorí sú volení samotnými národnostnými komunitami, a nie politicky dosadení úradníci," skonštatoval podpredseda strany Szabolcs Mózes.

archívne video

Matovič prekvapil verejnosť, sľúbil svoj odchod z parlamentu, ak vláda vyplatí trináste dôchodky do Vianoc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana kriticky vníma aj priority novej vlády v oblasti infraštruktúry. Rozvoj infraštruktúry by podľa Mózesa mohol byť možnosťou, ako rozvíjať zaostávajúce regióny a nezväčšovať medzi regiónmi rozdiely.

"Aj z mála konkrétneho, čo uvádza program, sa dá vyčítať pravý opak, bude sa stavať na severe, D1, D3, R4. Južné trasy R2 a R7 nie sú spomenuté, hoci ide o lacné úseky, ktoré sú vo vysokom štádiu rozpracovania a priniesli by potrebné hospodárske impulzy pre zaostávajúce regióny južného Slovenska," poznamenal Mózes. To isté podľa neho platí aj pre plány vlády v železničnej doprave, kde posledných 30 rokov chýbali modernizácie na južných ťahoch, a podľa vládneho programu tieto úseky zostanú naďalej zabudnuté.

Viac o téme: VládaZáväzkyProgramové vyhlásenie vládyNárodnostné menšiny