Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rezort školstva pripravil pomoc pre učiteľov prostredníctvom inovačného vzdelávania

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rezort školstva pripravil adresnú pomoc pre učiteľov prostredníctvom inovačného vzdelávania. Informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

"Zámerom inovačného vzdelávania je zlepšiť pripravenosť pedagogických a odborných zamestnancov na poskytovanie inkluzívneho vzdelávania a výchovy detí a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ale aj ostatných detí a žiakov, ktorí podporu odôvodnene potrebujú," priblížilo ministerstvo.

archívne video

Drucker popisuje vzťah s ministrom financií: Budem sa snažiť vyrokovať pre školstvo čo najviac (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Nový systém podporných opatrení

Na školách sa od septembra zavádza nový systém podporných opatrení, ktorého cieľom je plnohodnotnejšie zapájanie žiakov do výchovno-vzdelávacieho procesu. Podporné opatrenia budú školy podľa rezortu zavádzať postupne. Jednotlivé podporné opatrenia a spôsob ich realizácie obsahuje Katalóg podporných opatrení. 

"Systémom podporných opatrení dosiahneme, že už doteraz poskytovaná podpora deťom a žiakom bude adresnejšia a flexibilnejšia. Do celého procesu sa aktívnejšie a systematickejšie zapoja zákonní zástupcovia detí a žiakov, školy, školské zariadenia, celý systém poradenstva a prevencie, regionálne úrady školskej správy a organizácie zriadené ministerstvom školstva," povedal štátny tajomník Slavomír Partila.

Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) v auguste predstavil odbornej verejnosti šesť programov inovačného vzdelávania, ktoré reflektujú požiadavky škôl súvisiace s reformou inkluzívneho vzdelávania. "Spätná väzba z informačných seminárov nám ukázala, že tu je záujem o ďalšie vzdelávanie zo strany škôl, školských zariadení aj zariadení poradenstva a prevencie. Aktuálne programy inovačného vzdelávania reagujú práve na nový systém podporných opatrení," uviedla vedúca oddelenia pre inklúziu a špeciálnu pedagogiku, rané a predškolské vzdelávanie NIVaM Ivana Drangová.

Programy inovačného vzdelávania poskytované NIVaM sú bezplatné a sú tiež dostupné po celom Slovensku. Účastníci môžu využiť online i prezenčnú formu vzdelávania. Úspešným absolvovaním programu inovačného vzdelávania získajú certifikát a môžu si uplatniť trojpercentný príplatok v rámci profesijného rozvoja, tvrdí rezort. Všetky programy inovačného vzdelávania sú podľa MŠVVaŠ v rozsahu 50 hodín. Z toho vzdelávanie tvorí 30 hodín a dištančné úlohy 20 hodín. 

Viac o téme: PomocVzdelávanieUčiteľRezort školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu