Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Generálny prokurátor preskúma rozhodnutia o námietkach zaujatosti v prípade obvinených policajtov

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka uložil svojmu prvému námestníkovi, aby v trestnej veci proti obvineným príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dôsledne preskúmal zákonnosť konania a rozhodnutí o námietkach zaujatosti konajúceho vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby, podaných od vznesenia obvinenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

"Podmienkou zákonného a spravodlivého rozhodnutia v každej trestnej veci môže byť len konanie pred orgánom, o nestrannosti ktorého nie sú žiadne pochybnosti," zdôraznil Žilinka. Z prípadu obvinených policajtov okolo Jána Č. bol z dôvodu zaujatosti vylúčený vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Michal Kulich. Obhajca obvinených Peter Kubina v tejto súvislosti navrhol, aby boli zrušené všetky Kulichove rozhodnutia v tejto veci vrátane vznesených obvinení. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) postavil po nástupe do funkcie tzv. čurillovcov mimo služby.

archívne video

Žilinka považuje podanie prezidentky na Ústavný súd za účelové (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa bratislavskej krajskej prokuratúry je však nepochybné, že uznesenie bezprostredne nadriadeného, ktorým vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby vylúčil z vykonávania úkonov trestného konania, vydal subjekt, ktorý z dôvodu zaujatosti nebol oprávnený konať, pretože v prebiehajúcom trestnom stíhaní má procesné postavenie svedka a ako svedok aj vypovedal.

Viac o téme: Polícia Obvinenie Generálny prokurátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu