Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zákon umožňujúci kedykoľvek odvolať člena Súdnej rady som neobhajoval, povedal Mazák

Ján Mazák
Ján Mazák (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák zdôrazňuje, že neobhajoval ústavný zákon umožňujúci kedykoľvek odvolať člena Súdnej rady SR. Uviedol to v reakcii na stanovisko Ministerstva spravodlivosti (MS) SR k odvolaniu troch členov Súdnej rady SR nominovaných vládou.

Mazák poukázal na to, že v júli 2020 adresoval vtedajšej ministerke spravodlivosti list, v ktorom oponoval návrh ústavného zákona umožňujúceho kedykoľvek odvolať člena Súdnej rady SR. "Potvrdzuje to okrem iného aj skutočnosť, že pri príprave Správy Európskej komisie o stave právneho štátu na Slovensku som sa ako respondent Európskej komisie v rokoch 2020 až 2023 stále vyjadroval proti možnosti kedykoľvek odvolať člena Súdnej rady," priblížil Mazák vo svojom vyhlásení na webe Súdnej rady SR.

archívne video

Konferencia Nové reformné prístupy v rodinnoprávnej agende (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Vláda minulý týždeň odvolala Evu Mišíkovú, Ľudovíta Bradáča a Katarínu Javorčíkovú z funkcie členov Súdnej rady SR. Nahradili ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že odvolanie bolo v súlade s platnými právnymi predpismi SR. Dôvodom je absencia dôvery. Okrem iného poukázalo na to, že súčasný predseda Súdnej rady SR Mazák túto právnu úpravu v čase jej zavedenia obhajoval.

Javorčíková a Bradáč už avizovali, že podajú voči spôsobu ich odvolania sťažnosť na Ústavný súd SR. Poukazujú na to, že kritika za ich nečinnosť voči tejto právnej úprave vrátane kritiky Mazáka nie je pravdivá. Združenie sudcov Slovenska považuje odvolanie viacerých členov Súdnej rady SR nominovaných vládou bez uvedenia dôvodov za nesúladné s európskymi štandardmi.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.

Viac o téme: VládaPredsedaMinisterstvo spravodlivostiSúdna rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu