Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Martin Smatana oznámil prekvapujúcu novinku: Už onedlho sa chystá na tento krok!

Martin Smatana
Martin Smatana (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Doterajší predseda dozornej rady štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Martin Smatana končí vo funkcii. Oznámil to po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou.

archívne video

Ministerska zdravotníctva Zuzana Dolinková po návšteve pracovísk Univerzitnej nemocnice Bratislava (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Funkciu opustí po najbližšom zasadaní dozornej rady. Dôvodom pre tento krok je podľa Smatanu skutočnosť, že na post štátneho tajomníka rezortu nastúpil Michal Štofko, s ktorým mali spolu firmu. Predsedovia dozorných rád VšZP boli až na výnimky ľudia, ktorí mali minimálne väzby na ministerstvo zdravotníctva. Prečo? Aby sa zaručil čo najobjektívnejší výkon dozoru a ministerstvo si cez svojho predsedu ´neposväcovalo´ svoje rozhodnutia. Po nástupe nového štátneho tajomníka M. Štofka, ktorého poznám takmer 10 rokov a mali sme spolu firmu, túto nepísanú ´definíciu´ už neplním. Preto, aby neboli žiadne pochybnosti a nevyzeralo, že mám veľký vplyv´ na sektor, dohodli sme sa, že skončím vo funkcií,“ vysvetlil Smatana na sociálnej sieti.  

 

Dnes ráno som mal stretnutie s p. ministerkou Zuzana Dolinková. Dohodli sme sa, že skončím na pozícií predsedu...

Posted by Martin Smatana on Monday, November 6, 2023

Tento rok budú ešte dve dozorné rady. „Prvá je už o 3 dni, čo je priskoro na to, aby sa stihol vymenovať a „zabehnúť“ nový predseda. Preto túto dozornú radu ešte absolvujem, a po nej odovzdám agendu a vzdám sa funkcie,“ priblížil. Posledné roky boli podľa neho pre poisťovňu chaotické, no po implementácií ozdravného plánu a dofinancovaniu sektora sa ju podarilo fiškálne stabilizovať. „Nevieme ešte ako presne skončí rok, ale výsledné čísla sa pohybujú okolo vyrovnaného hospodárenia a aj v pesimistickom scenári bude VšZP z pohľadu likvidity či imania v poriadku," je presvedčený.

Ministerstvo zdravotníctva SR ako jediný akcionár VšZP zatiaľ neuviedlo, kto Smatanu vo funkcii nahradí. "Ostatné otázky budú predmetom rozhodnutia zástupcu jediného akcionára až po platnom vzdaní sa funkcie predsedu a člena dozornej rady spoločnosti VšZP. Následne bude ministerstvo informovať o ďalších krokoch," uviedli z rezortu. 

Viac o téme: Martin SmatanaVsZPDozorná rada VšZP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu