Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fico: Konverzný kurz by nemal ohroziť podnikateľov

Premiér Robert Fico počas príhovoru po podpise protokolu o pristúpení k Deklarácii spoločenskej zhody zaviesť a používať euro v Slovenskej republike Zobraziť galériu (2)
Premiér Robert Fico počas príhovoru po podpise protokolu o pristúpení k Deklarácii spoločenskej zhody zaviesť a používať euro v Slovenskej republike

BRATISLAVA - Slovensko bude naďalej uplatňovať filozofiu, aby obyvatelia dali za jedno euro čo najmenej slovenských korún.

Ako vo štvrtok po podpise protokolu o pristúpení k Deklarácii spoločenskej zhody zaviesť a používať euro povedal premiér Robert Fico, na tejto filozofii nič nezmení, pričom však bude rešpektovať pravidlá hry.

"Jednoducho nedá sa vytrhnúť z kontextu kurz, ktorý by nezodpovedal pravidlám hry. Musíme brať na zreteľ aj podnikateľský sektor na Slovensku a nemôžeme ho ohroziť takým kurzom koruny, ktorý by znamenal pre nich veľké straty.

Na druhej strane nám veľmi záleží, aby čo najviac boli zhodnotené príjmy, mzdy, úspory, dôchodky ľudí," uviedol premiér, pričom tento prístup označil za vyvážený.

Akým spôsobom sa bude vyvíjať konverzný kurz naznačuje podľa Fica centrálna parita. Ako ďalej povedal, má predstavu o konverznom kurze, avšak nechce špekulovať, pretože vyhlásenia guvernéra Národnej banky Slovenska, ministra financií, alebo jeho vlastné sa okamžite podľa neho začínajú používať vo finančnom sektore.

"Nechcem, aby ovplyvňovali umelo to, čo sa momentálne so slovenskou korunou deje. Stanovením centrálnej parity sa kurz slovenskej koruny veľmi ustálil, sa zastabilizoval, čo bolo veľmi podstatné. Preto som rád, že táto stabilita tu je a my budeme teraz veľmi kľudne bez akýchkoľvek tlakov na posilňovanie slovenskej koruny, rokovať o konverznom kurze," povedal Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu