Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prvým penzistom už posielajú trináste dôchodky: TÁTO skupina nedostane nič! Kalkulačka vám povie, KOĽKO inkasujete

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Aj keď slovenskí penzisti v tomto roku neobdržia trináste dôchodky v plnej výške, niečo navyše dostanú. Sociálna poisťovňa (SP) už v týchto dňoch rozposiela prvé peniaze. Dôvod na radosť však nebudú mať všetci, jedna skupina ľudí na trináste penzie nárok nemá. Tým, ktorí nárok majú, prídu peniaze na účet alebo ich dostanú do rúk automaticky a bez žiadosti. Zistite, koľko dostanete práve vy.

archívne video

Starobní dôchodcovia dostanú rodičovské dôchodky už v máji (Zdroj: Facebook/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky )

Najvyššia suma, ktorú slovenskí penzisti obdržia v tomto roku, sa rovnako ako vlani vyšplhala na úroveň 300 EUR. Takýto bonus patrí dôchodcom, ktorí sú poberateľmi tých najnižších penzií (268,88 EUR a menej).

Pokiaľ však penzisti dostávajú štandardný dôchodok v rozmedzí 268,89 až 963,32 EUR, suma, ktorú obdržia, sa okreše až do minimálnej výšky 50,01 EUR. S tým, koľko dostanú jednotliví dôchodcovia, sa rozhodla pomôcť aj samotná Sociálna poisťovňa. Tá na svojom webe zverejnila prehľadnú kalkulačku, ktorá vám len za pár klikov prezradí výšku vášho trinásteho dôchodku.

Prvým penzistom už posielajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Sociálna poisťovňa)

Trináste dôchodky nedostanú všetci, musia naplniť podmienky

Pokiaľ chcú penzisti v tomto roku trinásty dôchodok, musia byť obozretní, nárok na tento bonus totiž nemajú všetci. Na to, aby mohla byť trinásta penzia odovzdaná, musel dôchodcom vzniknúť nárok na  výplatu dôchodku v novembri tohto roka. Pokiaľ tak niekto na pracovný odpočinok odíde až koncom roka, v decembri, peniaze nedostane.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaDôchodkyKalkulačkaPenzistiTrinásty dôchodokPenize
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu