Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vynikajúce správy pre odberateľov: ÚRSO prisľúbil, že zabojuje o čo najnižšie ceny energií, výhliadky sú skvelé!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) určí regulované ceny energií a vody na rok 2024 v zmysle platnej legislatívy SR po riadnom ukončení cenových konaní v závere tohto roka. Využije pritom všetky svoje regulačné nástroje, aby boli tieto regulované ceny čo možno najnižšie. Informoval o tom hovorca úradu Radoslav Igaz.

archívne video

Podľa ÚRSO nie je možné, aby Slovensko vo veľkom zasiahlo do vývoja cien energií (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Dobrá správa je, že už dnes na základe dostupných údajov odhadujeme na rok 2024 medziročný pokles regulovaných cien elektriny a plynu pre domácnosti a ďalších regulovaných odberateľov. Aké však budú finálne ceny energií pre odberateľov v roku 2024, to bude závisieť od prijatia vládnych opatrení. ÚRSO je v tomto smere pripravené na efektívnu spoluprácu s vládou SR v medziach svojich zákonných kompetencií nezávislého regulátora," priblížil Igaz.

Zároveň informoval o návrhu opatrení od ÚRSO, ktorými by sa zabezpečila väčšia konkurencia na trhu neregulovanej dodávky elektriny a plynu. Prvým návrhom je podpora transparentnosti trhu, druhým je dohľad nad trhom.

Cenníky budú musieť dodávatelia zverejňovať a aktualizovať

"Úrad bude presadzovať zavedenie povinnosti pre dodávateľov pravidelne zverejňovať a aktualizovať cenníky pre neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre koncových odberateľov. ÚRSO bude zároveň naďalej systematicky navrhovať zvýšenie dohľadu nad trhom dodávky elektriny a plynu, ako aj povinný reporting a hodnotenie nákupných a predajných transakcií na neregulovanom trhu dodávky elektriny a plynu pre koncových odberateľov v SR" dodal Igaz.

Vynikajúce správy pre odberateľov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Úrad z vlastného podnetu v utorok (24. 10.) znížil ceny pre štyri vodárenské spoločnosti, ktoré boli pôvodne platné od začiatku tohto roka. Ide o vodárenské spoločnosti, ktorým výrazne poklesli náklady na elektrickú energiu oproti nákladom preukázaným v roku 2022 v rámci cenových konaní na rok 2023.

Viac o téme: CenyPlynEnergieÚRSOÚrad pre reguláciu sieťových odvetví
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu