Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Československá republika sa stala základom aj slovenskej štátnosti, tvrdí prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave
Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Československá republika sa stala základom aj slovenskej štátnosti. Pri príležitosti sobotného 105. výročia ČSR to pripomenula prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Demokratický základ Československej republiky bol na svoju dobu natoľko pokrokový, že na ňom mohli Slováci i Česi stavať aj po návrate slobodných pomerov v Novembri ´89 a môžu sa oň opierať i dnes," napísala na sociálnej sieti.

Prezidentka Čaputová si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR

Prezidentka Čaputová si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

Slobodný vývoj, ktoré majú obe krajiny za sebou, či už v spoločnom štáte alebo ako dve samostatné republiky, označila hlava štátu za dar. Jeho cenu pripomína zároveň odkaz štátnikov tejto doby, akými boli Tomáš G. Masaryk, Milan R. Štefánik a ďalší zakladatelia demokratickej tradície.

 

Pred 105. rokmi vznikla Československá republika, ktorá sa stala základom aj slovenskej štátnosti. Demokratický základ...

Posted by Zuzana Čaputová on Saturday, October 28, 2023

"Napriek tomu, že už viac ako 30 rokov idú Slovensko a Česko vlastnou cestou, som presvedčená, že nás toho stále oveľa viac spája než rozdeľuje," odkázala Čaputová.

Viac o téme: VýročiePrezidentkaČSRZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu