Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Premiér Róbert Fico o vzniku Československej republiky: Jej vznik sa jednoznačne ukázal ako správne rozhodnutie

Róbert Fico Zobraziť galériu (3)
Róbert Fico (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Aj keď sa Československá republika (ČSR) nevyhla viacerým problémom, jej vznik sa jednoznačne ukázal ako správne rozhodnutie. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) pri príležitosti 105. výročia vzniku ČSR. Bola tiež dôležitým medzníkom pri ceste k samostatnosti dosiahnutej 1. januára 1993.

"Práve vďaka nej sa položili základy demokratickej tradície na Slovensku, vytvorili sa podmienky pre vznik školstva, národnej kultúry, či moderného hospodárstva," napísal na sociálnej sieti Fico.

archívne video

Prezidentka Čaputová si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

Rozhodnutie založiť si spoločný štát dvoch národov, Čechov a Slovákov a osamostatniť sa od Uhorska, k čomu sa neskôr pridali aj Rusíni, sa podľa neho nerodilo ľahko. Bolo však prirodzeným dôsledkom snáh o vlastný štát, rozvoj hospodárskeho, sociálneho a kultúrneho života i národného povedomia. Zámerom Smeru-SD je nadviazať na historickú spoluprácu oboch národov, Čechov a Slovákov. "Pretože, ako ukázala história, spoločne, pri rešpektovaní jeden druhého, vieme dosiahnuť oveľa viac v Európe, obklopení záujmami väčších a mocnejších štátov," zdôraznil.

Viac o téme: ČSRRóbert FicoČeskoslovenská republika105. výročie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu