Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Viacerí ministri si pripomenuli výročie vzniku prvej Československej republiky: Pripojili sa aj Šimečka a SaS

Prezidentka Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (4)
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Viacerí ministri si pripomenuli 105. výročie vzniku prvej Československej republiky, ktoré je na Slovensku štátnym sviatkom. Získané skúsenosti zo spoločného štátu podľa nich prispeli k budovaniu samostatného Slovenska. Vyzdvihli tiež súčasný pozitívny vzťah s Českou republikou.

"Vytvorenie spoločného štátu zároveň zakorenilo demokratické hodnoty, na ktoré sme nezabudli ani po desaťročiach totality a neslobody. Táto éra nám pripomenula, že demokracia nie je samozrejmosťou a je dôležité ju chrániť," uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) na sociálnej sieti.

Archívne video

Prezidentka Čaputová si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

Podľa vicepremiéra Petra Kmeca (Hlas-SD) patril štát Čechov a Slovákov k najdemokratickejším v medzivojnovej Európe. "Získané skúsenosti v spoločnom súžití s Čechmi prispeli k postupnému budovaniu slovenského národného sebavedomia, ktoré vyústilo napokon do vzniku samostatného štátu," ocenil.

 

NEZABÚDAME A CTÍME SI SPOLOČNÉ DEJINY Dnes si pripomíname 105. výročie vzniku prvej Československej republiky. Na...

Posted by Peter Kmec on Saturday, October 28, 2023

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) považuje pokojný vznik Československa za výsledok diplomatickej šikovnosti Tomáša G. Masaryka a Milana R. Štefánika. "Vo svetle obrovských konfliktov hneď za našimi hranicami, ale aj na Blízkom východe, je ešte vzácnejšie to, čo ukrýva naša história," povedala.

 

SOM DIEŤA ČESKOSLOVENSKA Vo svetle obrovských konfliktov hneď za našimi hranicami, ale aj na Blízkom východe, je ešte...

Posted by Zuzana Dolinková on Saturday, October 28, 2023

Taraba hovorí o prínose Andreja Hlinku

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) spomenul okrem Masaryka a Štefánika aj prínos Andreja Hlinku, ktorý hral podľa neho kľúčovú úlohu.  "Vznik a existencia spoločného štátu bola neoceniteľnou skúsenosťou pre slovenský národ na jeho ceste k vlastnej modernej štátnosti," dodal šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

 

Dnes si pripomíname vznik Československej republiky. Pri tejto príležitosti som mal česť ako podpredseda vlády...

Posted by Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS on Saturday, October 28, 2023

Prvá Československá republika je významným zdrojom našej súčasnej štátnosti a identity. Podpredseda Národnej rady SR a líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka to uviedol na sociálnej sieti. "Zápas o demokraciu nie je ľahký a prebieha neustále, dôležité je v ňom vytrvať. Pretože pravda a láska nakoniec zvíťazia nad lžou a nenávisťou," skonštatoval v deň štátneho sviatku.

 

🇨🇿🇸🇰 Nebáť sa a nekradnúť. Také jednoduché a také silné. Prvá ČSR je významným zdrojom našej súčasnej štátnosti a...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Saturday, October 28, 2023

Vznik Československa je jedným z najsvetlejších dní dejín Slovenska, uvádza SaS

Vznik česko-slovenského štátu, ktorý si dnes pripomíname vo forme štátneho sviatku, je jednoznačne jedným z najsvetlejších dní moderných dejín Slovenska. Strana SaS to uviedla na sociálnej sieti. "Pred 105 rokmi sme dostali jedinečnú šancu postaviť sa sami za seba a pridať sa k iným sebavedomým národom Európy. Stali sme sa slobodnými občanmi. Spoločný štát s Čechmi bol sedem desaťročí mimoriadne úspešným príbehom a aj napriek nášmu rozdeleniu sme si stále veľmi blízki," uviedla strana. SaS pripomenula, že sobotný štátny sviatok pribudol v roku 2020 do kalendára aj vďaka jej niekoľkoročnému úsiliu, hoci dňom pracovného pokoja sa napriek svojmu významu nestal.

 

Moderné dejiny Slovenska poznajú svetlé i temné udalosti, dni slávy aj dni hanby. Vznik česko-slovenského štátu pred 105...

Posted by Sloboda a Solidarita on Saturday, October 28, 2023
Viac o téme: VýročieŠtátny sviatokSlovenskoBratislavaČeskoslovenská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu