Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Silné lejaky neprestávajú! Počasie napáchalo poriadne škody: Hasiči mali 45 výjazdov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor)

BRATISLAVA - Nepriaznivé počasie, ktoré v piatok panuje na Slovensku, si zatiaľ vyžiadalo 45 výjazdov hasičov. Najviac, 26 výjazdov, bolo v Trnavskom kraji. Informuje o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Bianka Královičová.

 

Na území Slovenska si od rána počasie vyžiadalo 45 výjazdov 🚨🚨 Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Friday, October 27, 2023

"Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí v súvislosti so silným dažďom, ktorý zasiahol územie takmer celého Slovenska, zasahovali od dnešného rána do 14.00 h celkovo 45-krát," priblížila hovorkyňa. Okrem Trnavského kraja zasahovali hasiči v dôsledku nepriaznivého počasia aj v Nitrianskom (osem výjazdov), Banskobystrickom (päť výjazdov), Bratislavskom (štyri výjazdy) a Košickom kraji (dva výjazdy).

archívne video

Nepriaznivé počasie komplikuje dopravu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody z cestných komunikácií a pivničných priestorov rodinných domov. Okrem odčerpávania vody hasiči pomáhali aj s odstraňovaním popadaných a naklonených stromov," doplnila hovorkyňa. Pri odstraňovaní následkov udalostí spôsobených počasím podľa jej slov zasahovalo 62 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 74 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí.

Výstrahy pred dažďom platia stále na veľkej časti územia Slovenska

Výstrahy pred dažďom platia aj naďalej na veľkej časti územia Slovenska. Druhý stupeň výstrahy je vydaný pre väčšinu Banskobystrického kraja a ďalšie okresy. Výstrahy predbežne platia v piatok do 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Silné lejaky neprestávajú! Počasie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Druhý stupeň výstrahy pred dažďom okrem väčšiny Banskobystrického kraja aj v okresoch Košice-okolie, Rožňava, Sobrance, Levice, Humenné a Snina. Ojedinele sa tam očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok od 45 do 55 milimetrov. 

Najnižší stupeň výstrahy pred dažďom je vydaný na väčšine Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja, tiež vo zvyšných okresoch Košického a Banskobystrického kraja. Rovnako aj v okresoch Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Medzilaborce a Turčianske Teplice. Tu môže byť podľa SHMÚ lokálny výskyt dažďa s úhrnom zrážok od 30 do 45 milimetrov.

Výstrahy aj pred povodňami

Prevažne v južnej polovici Slovenska platí aj prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa. Tok rieky Podlužianka na stanici Hronské Kľačany v banskobystrickom regióne dosiahol hranicu druhého stupňa povodňovej aktivity. Na niektorých ďalších tokoch boli zaznamenané hodnoty indikujúce prvý stupeň povodňovej aktivity.

V Bratislavskom, Nitrianskom a na väčšine Trnavského kraja platí v piatok do 18.00 h aj najnižší stupeň výstrahy pred vetrom. V Košiciach, okresoch Košice-okolie a Trebišov by mala platiť výstraha pred vetrom o hodinu dlhšie. 

Silné lejaky neprestávajú! Počasie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na väčšine územia Slovenska dosiahol úhrn zrážok od 20 do 50 milimetrov

Na väčšine územia Slovenska dosiahol za posledných 24 hodín úhrn zrážok od 20 do 50 milimetrov. Trvalý, lokálne aj výdatný dážď spôsobil vzostupy vodných hladín na väčšine sledovaných staníc. Ojedinele boli prekročené aj stupne povodňovej aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom v piatok večer informoval na sociálnej sieti.

Na Krupinskej planine a južnom úpätí Štiavnických vrchov spadlo ojedinele aj viac ako 60 milimetrov zrážok. Maximum 62,2 milimetra nameral SHMÚ na zrážkomernej stanici Ladzany. "Nižšie úhrny zrážok sme zaznamenali v povodiach severného Slovenska, zväčša len od desať do 30 milimetrov," priblížil ústav.

V niektorých staniciach na juhozápadnom Slovensku a Honte dosiahli počas jednej hodiny úhrny zrážok až 15 milimetrov. "Zrážky podobného rozsahu a súčasne aj intenzity sú v poslednom období vzácnosťou," podotkli zo SHMÚ. Počas noci sa očakáva ustávanie zrážkovej činnosti.

Najvýraznejšie vzostupy vodných hladín zaznamenali v povodí dolného Hrona, Ipľa, Slanej, Bodvy a čiastočne aj v povodiach na krajnom východe Slovenska. Tu ojedinele dosiahli aj stupne povodňovej aktivity. "Momentálne je druhý stupeň povodňovej aktivity v Hronských Kľačanoch na Podlužianke, v Horných Semerovciach na Štiavnici, prvý stupeň povodňovej aktivity je vo Vieske nad Žitavou na Žitave a v Plešivci na Štítniku," napísal ústav. Vodné hladiny v týchto staniciach kulminujú alebo sú v miernom poklese.

"Na väčšine menších tokov v zasiahnutých povodiach prevláda mierny pokles. Výnimkou sú toky na severe územia, kde sa ešte stále vyskytujú zrážky, a, samozrejme, dolné úseky väčších tokov, kde očakávame vzostupy vodných hladín z dotekania," dodali zo SHMÚ s tým, že počas víkendu by sa mali zrážky vyskytovať len ojedinele a v zanedbateľných úhrnoch.

Viac o téme: SituáciaHasičiDážďVýjazdyHaZZSlovenskoTTX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu