Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Audity v zdravotníctve odhalili možné porušenia zákonov: Komora ich spochybňuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Viaceré pochybenia, vrátane možného porušovania zákonov, odhalili audity v Slovenskej lekárskej komore (SLK). Audity nechal vypracovať bývalý šéf komory Pavel Oravec. Ten pomery v stavovskej organizácii lekárov kritizoval aj verejne, následne ho na októbrovom sneme odvolali. Komora považuje audity za zmanipulované a prekrútené. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR nevylúčil, že komoru skontroluje.

"Zistili sme významné pochybenia a iné významné skutočnosti ohľadom hospodárenia, činnosti komory, vykazovania v účtovnej závierke, na ktoré by sme vás chceli upozorniť," napísal audítor začiatkom mesiaca v liste vedeniu SLK. Komora má list zverejnený na svojom webe. Pôvodne sa na ňom nachádzali aj výsledky auditov z rokov 2022 a 2021, v súčasnosti tam už nie sú.

archívne video

Peniaze z plánu obnovy dostane banskobystrická fakultná nemocnica (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V komore chýbali viaceré dokumenty

Audítor poukázal, že v komore chýbali viaceré dokumenty. Ide napríklad o interné smernice dôležité pre kľúčové oblasti fungovania komory, ako sú odmeňovací poriadok, mzdový poriadok, obeh účtovných dokladov a dlhodobý majetok, evidencia a odpisovanie majetku. V SLK podľa auditov neexistuje jednotný prístup k nakladaniu s finančnými prostriedkami či s využívaním finančných nástrojov.

Upozornili tiež, že prístup k účtom majú aj neoprávnené osoby bez vzťahu ku komore. Má ísť o bývalého prezidenta SLK, ktorý je vedený ako majiteľ dvoch účtov, na ktorých bolo ku koncu roka 2022 dokopy približne 178.000 eur. "Po ukončení svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta SLK v roku 2021 riadnym spôsobom odovzdal príslušnú agendu," reagovala komora.

SLK podľa zistení porušuje zákon o účtovníctve a účtovnú zásadu úplnosti účtovníctva, čím zároveň skresľuje zostavovanú účtovnú závierku, vykazované pohľadávky a vykazovaný hospodársky výsledok. "V zmysle zákona o účtovníctve môžu byť uvedené porušenia zákona o účtovníctve považované za správny delikt," vysvetlil audítor. Daňový úrad zaň môže uložiť pokutu v závislosti od závažnosti porušenia, a to vo výške od 1000 do jedného milióna eur.

SLK nemá zavedený interný systém

V auditoch sa tiež konštatuje, že SLK nemá zavedený interný systém, ktorý by zabezpečil jednoznačnú verifikáciu a odsúhlasenie prijatých faktúr. Komora má porušovať aj zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v súvislosti s pokutami, ktoré nepoukázala do štátneho rozpočtu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na otázky v súvislosti s dianím v komore neodpovedalo.

SLK by mala podľa audítora prioritne nastaviť procesy, týkajúce sa interných dokumentov tak, aby boli v súlade s jej internými predpismi. Zároveň nastaviť obeh účtovných dokladov, aby bola zabezpečená ich primeraná kontrola a proces spracovania. Mala by tiež aktualizovať chýbajúce interné dokumenty aj s ohľadom na súčasné trendy elektronizácie a zmeniť proces pri účtovaní predpisov platieb. "Tak, aby mala SLK riadny a presný prehľad o ich existencii," podotkol audítor.

Komora výsledky auditov spochybňuje

Tvrdí, že neprebiehali normálnym procesom a ich zistenia označila za účelovo prekrúcané a manipulované. Podľa komory neboli získané v súlade s jej vnútornými predpismi, pretože výkon kontroly prináleží výlučne kontrolnému výboru SLK a ním prizvaným odborníkom. Doplnila tiež, že audity vykonali aj osoby bez audítorského oprávnenia, ktoré neboli vybrané v riadnom výberovom konaní, neboli schválené orgánmi komory, ale išlo výlučne o osoby blízke odvolanému šéfovi komory Oravcovi.

Podotkla, že výsledky auditov riešiť nemôže, keďže neboli predložené na vyjadrenie sa kontrolovaným subjektom a doteraz o nich neboli informované orgány komory. "Orgány komory nemôžu riešiť zistenia k účtovným závierkam SLK z rokov 2021 a 2022, keď ich nemajú k dispozícii," skonštatovala komora. Poukázala aj na to, že "údajné pochybenia" sú z obdobia, keď činnosť sekretariátu riadil Oravec.

Rada komory požiadala audítora o zaslanie záverečných správ

"V prípade, ak sa preukáže potreba overenia výsledkov 'auditov', Rada SLK nariadi vykonanie auditu dôsledne v súlade so zákonom a vnútornými predpismi komory," ozrejmila. SLK tiež v reakcii podotkla, že účtovníctvo pre ňu robí dlhé roky externá firma, ktorej správy sú pravidelne predkladané orgánom komory, čím je zabezpečená viacstupňová kontrola financovania.

NKÚ SR doteraz komoru nekontroloval, no do budúcnosti to nevylučuje. "Pre zachovanie nezávislosti nie je NKÚ povinný vykonávať kontroly na základe podnetov, ale ako otvorený úrad sa snaží všetky doručené informácie využívať vo svojej analytickej činnosti. V rámci nej posudzuje významnosť podnetov a zameriava sa predovšetkým na tie najzávažnejšie s významnými dôsledkami pre občanov a spoločnosť," reagovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Oravec poukázal na výsledky auditov, ako aj na problémy vo fungovaní vedenia komory v septembri. Viacerí členovia Rady SLK podľa neho zistenia kontrol riešiť nechceli. Komora tvrdí, že zverejnením "údajných pochybení" konal v rozpore s povinnosťou mlčanlivosti, čo malo za následok poškodenie dobrého mena komory. Začiatkom októbra Oravca na mimoriadnom sneme odvolali. Vedením komory snem dočasne poveril viceprezidenta Jaroslava Šima.

Viac o téme: ZdravotníctvoPorušenieKritikaSlovenská lekárska komoraAudity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu