Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hnutie Slovensko odmieta posun maximálnych čakacích lehôt na operácie

Hnutie Slovensko Zobraziť galériu (2)
Hnutie Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce odsunúť platnosť zákona, ktorý má od januára priniesť maximálne čakacie lehoty na operácie. Tvrdia to poslanci hnutia Slovensko, ktorí vyzývajú premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby to ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) nedovolil.

archívne video

Michal Šipoš o situácii vo vláde (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Toto základné právo pacientov, ktoré som do reformy nemocničnej siete presadil, má byť nateraz zrušené. Tisícky pacientov na Slovensku ročne zomierajú zbytočne, lebo nedostanú zdravotnú starostlivosť včas. Ministerstvo namiesto toho, aby pacientom toto právo prisľúbilo aj v ambulantnej starostlivosti a pokračovalo v tejto reforme, ide rušiť to, čo už bolo pripravené," uviedol poslanec a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Hnutie pripomenulo, že Krajčí ako minister presadil v rámci optimalizácie nemocníc zadefinovanie maximálnej čakacej lehoty pri 700 konkrétnych operáciách. Ak by poisťovňa nezabezpečila termín operácie do tejto lehoty, na základe tohto zákona sa pacient môže na náklady svojej poisťovne nechať zoperovať v ktorejkoľvek krajine EÚ. Podľa Krajčího mali poisťovne dosť času na to, aby sa na zmeny pripravili.

Krajčí vyzýva premiéra Roberta Fica

"Táto vláda ide starým ľuďom zobrať rodičovský dôchodok, ožobračiť charitatívne organizácie, ktoré pomáhajú aj chorým ľuďom, a teraz ešte aj zobrať chorým občanom právo byť zoperovaný do maximálnej čakacej lehoty, ktorú stanovili odborníci. Vyzývame preto premiéra Roberta Fica, aby nedovolil ministerke zdravotníctva zvrátiť túto zmenu, ktorá má pomáhať pacientom od 1. januára 2024," zhrnul Krajčí.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (2)
Marek Krajčí  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rezort zdravotníctva má záujem, aby optimalizácia nemocníc, ktorej súčasťou je aj zavedenie maximálnych čakacích lehôt, bola naplnená a pokračovala. "Zatiaľ však nie sú vydiskutované všetky problémy v rámci dostupnosti zdravotnej starostlivosti do každej jednej nemocnice, kde by mohla byť nejakým spôsobom obmedzená zdravotná starostlivosť. Preto sme sa rozhodli, že ešte na obdobie jedného roka sa budeme snažiť pripraviť takú legislatívu, ktorá zabezpečí rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti v každej nemocnici tak, ako to bolo do 31. decembra 2023," uviedli z komunikačného odboru ministerstva. Avizujú, že budú iniciovať zmenu, ktorá odstráni nezákonný postup bývalého vedenia rezortu v rámci procesu zaradenia nemocníc do siete.

Viac o téme: PacientiOperácieSlovenskoČakacie lehoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu