Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prezidentka Čaputová hovorila s izraelským prezidentom Herzogom: TAKÝTO postoj zaujala voči dianiu v jeho krajine

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová hovorila so svojím izraelským kolegom Jicchakom Herzogom a vyjadrila solidaritu s Izraelom po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas. Uviedla to v utorok v príspevku na sociálnej sieti.

"Hovorila som s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom, aby som vyjadrila solidaritu a odsúdila brutálny teroristický útok Hamasu. Všetci rukojemníci musia byť bezpodmienečne prepustení," napísala Čaputová. Izrael má podľa nej právo na sebaobranu pri minimalizácii utrpenia civilistov. "Naliehavá humanitárna pomoc sa musí dostať k Palestínčanom v núdzi," dodala.

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Koordinované útoky Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra si v Izraeli vyžiadali 1400 obetí. Izrael reagoval odvetnými útokmi na pásmo Gazy, po ktorých palestínske úrady hlásili už najmenej 5700 mŕtvych.Počas predmetných útokov uniesli militanti Hamasu najmenej 222 rukojemníkov do pásma Gazy, tvrdí Izrael. Hamas v uplynulých dňoch prepustil štyri rukojemníčky – piatok Američanku Judith Raananovú a jej 17-ročnú dcéru Natalie a v pondelok seniorky Jocheved Lifšicovú (85) a Nurit Cooperovú (79) z izraelského kibucu Nir Oz.

Viac o téme: RozhovorIzraelZuzana ČaputováJicchak Herzog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu