Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súdny deň pre fajčiarov je tu: TIETO tabakové výrobky Brusel definitívne zakázal! V krajinách EÚ si ich už nekúpite

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, Blog-vape.com)

BRATISLAVA – Definitívny zákaz ochuteného nahrievaného tabaku od pondelka platí vo všetkých členských krajinách Európskej únie (EÚ). Diskusia o vyššej škodlivosti ochutených tabakových výrobkov oproti tým neochuteným je na stole už dlhé roky. Po zákaze predaja mentolových a iných cigariet prichádza už aj definitívny zákaz náplní do zariadení na nahrievanie tabaku. Slovensku sa bruselská legislatíva zatiaľ vyhla, nie však nadlho.

archívne video

Škodlivé cigarety

Fajčiari elektronických cigariet s tabakovými náplňami sa musia definitívne rozlúčiť s fajčením s príchuťou. Zahrievané tabakové náplne s príchuťou melónu, lesného ovocia, mentolu či jablka miznú z výkladov trafík po celej Európe. Kúpiť si ich tak nedokážete už ani v susednom Česku či Rakúsku. Slovensko s Poľskom sú však zatiaľ výnimkou.

Ako informuje portál Tv Noviny, s legislatívou na ich zákaz prišla eurokomisia už v novembri 2022. Členským štátom EÚ tak následne prislúcha povinnosť zapracovať nové pravidlá do vlastnej legislatívy. Novela tohto zákona však slovenským parlamentom zatiaľ neprešla, ochutené tabakové výrobky tak je možné aj naďalej nakupovať a predávať. Situácia by sa však mala už onedlho zmeniť.

Súdny deň pre fajčiarov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Presný dátum zatiaľ známy nie je. „Členské štáty mali osem mesiacov na transpozíciu delegovanej smernice do svojich vnútroštátnych právnych predpisov. Nové pravidlá sa mali začať v plnej miere uplatňovať od 23. októbra 2023 po skončení trojmesačného prechodného obdobia s cieľom vyčerpať súčasný stav ochutených zahrievaných tabakových výrobkov,“ uviedla hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Fajčiari elektronických cigariet s tabakovými náplňami neodídu s prázdnymi rukami

Je potrebné zdôrazniť, že zákaz predaja sa týka len ochutených tabakových náplní. Fajčiari tak budú mať aj naďalej prístup k náplniam bez príchute. Cieľom legislatívy je totiž snaha o obmedzenie predaja výhradne ochutených náplní, nakoľko práve tie sú lákadlom najmä pre mladých ľudí.

Súdny deň pre fajčiarov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cieľom EÚ je zároveň snaha o dlhodobý boj proti rakovine. Ambiciózny cieľ si stanovili na rok 2040, v ktorom by na území EÚ chceli vidieť ideálne len 5% fajčiarskej populácie.

Viac o téme: BruselEurópska úniaIQOSTabakNahrievané tabakové výrobkyZákaz predaja ochutených tabakových náplníGLO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu