Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šimečka vytiahol detaily z rokovaní: Lukratívna ponuka pre Pellegriniho! Tlak sa stupňuje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ani 10 dní po voľbách stále nie je jasné, v akom zložení bude fungovať nová koalícia. Voľby vyhral Smer-SD a poverenie od prezidentky dostal ako prvý Robert Fico – na 14 dní. Dôležité slovo má však iný muž – Peter Pellegrini. Práve na jeho rozhodnutí totiž stoja aj padajú obe možné koalície. Jedna v zložení Smer, Hlas a SNS, druhá v zostave PS, Hlas, KDH a SaS. Šéf progresívcov mu ponúkol dokonca kreslo premiéra. Čaká sa, čo urobí Pellegrini, čas sa pritom kráti.

archívne video

Pellegrini po stretnutí s prezidentkou: Svoju úlohu berie zodpovedne! Chce, aby vláda vznikla (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šimečka dnes popoludní uviedol, že naďalej komunikujú na všetkých úrovniach s predstaviteľmi strán, ktoré by mohli zložiť štvorkoalíciu. „Všetko aktuálne stojí na strane Hlas, ktorá sa má vyjadriť k našej ponuke. Petrovi Pellegrinimu sme dali celkom bezprecedentnú ponuku zastávať post premiéra, napriek tomu, že PS dosiahlo lepší volebný výsledok a silnejší mandát. Pokiaľ vieme, takúto ponuku mu Robert Fico nedokázal dať,“ povedal.

Šimečka vytiahol detaily z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Veľký posun sa im vraj podaril aj v rokovaniach s KDH. "Chcem ešte raz oceniť jasné rozhodnutie ich predsedníctva o vylúčení Smeru a pokračovať v rozhovoroch s PS a inými stranami potenciálnej štvorkoalície. Za to by som chcel poďakovať pánovi predsedovi Majerskému, ale aj ďalším predstaviteľom KDH, s ktorými sme v kontakte. Som si istý, že s KDH by sme sa vedeli dohodnúť a boli by sme stabilnou súčasťou možnej štvorkoalície. Aj včera sme mali s pánom Majerským konštruktívne stretnutie, z ktorého bola jasná ochota ďalej jednať aj s Petrom Pellegrinim,“ tvrdí.

Šimečka vytiahol detaily z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini má podľa Šimečku všetky tieto informácie k dispozícii. „Má verejnú ponuku stať sa premiérom. Dostal ponuku, ktorá by stranu Hlas v budúcej vláde postavila na roveň PS - počtom aj silou ministerstiev. Tlmočili sme mu dokonca aj ochotu rokovať o obsadení ministerstva vnútra - napríklad o scenári, že post by obsadila iná koaličná strana ako PS a Hlas, alebo niektorá z nezávislých osobností, na ktorej by bola v štvorkoalícii zhoda,“ dodal.

„Tieto informácie má pán predseda už niekoľko dní. Reakciu prisľúbil. Zostáva nám veriť, že predošlé rozhovory myslel úprimne a využije čas, ktorého je ešte dosť, aby rokoval aj s predstaviteľmi štvorkoalície. My sme na to maximálne pripravení,“ doplnil.

Viac o téme: RokovaniaKoalíciaPeter PellegriniProgresívne SlovenskoMichal ŠimečkaHlas-SDVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu