Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zemetrasenie na východe Slovenska spôsobilo aj škody na majetku! FOTO skazy, popraskané omietky aj zničené obchody

Zemetrasenie na východe Slovenska Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie na východe Slovenska (Zdroj: koláž Topky)

KOŠICE - Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Otrasy, ktoré nie sú na našom území bežné, spôsobili škody aj na majetku.

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok o 20.23 h zemetrasenie. Potvrdil tol vedúci oddelenia seizmológie SAV Kristián Csicsay. Otrasy bolo podľa svedkov cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji. Ľudia cítili ako sa trasie zem, nábytok či poháre.

Niektorí evidujú popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien či vázy. "Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná," povedal pre TASR starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ. Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, hasičom sa ju však podarilo ukotviť.

Galéria: zemetrasenie na východe

Ľudia boli vystrašení, zasahovali aj hasiči

Zemetrasenia nie sú na Slovensku bežným javom, preto boli ľudia vystrašení a rýchlo utekali zo svojich domovov. "Teraz tu v Nižnom Hrabovci bolo zemetrasenie triasol sa nám celý dom," napísala nám čitateľka Jaroslava. "Netušil som, čo sa deje, zrazu sa so mnou začalo hýbať celé kreslo. Utekali sme z domu, triasla sa celá bytovka. Aj so susedmi sme utekali na ulicu," priblížil Marek z Humenného.

Zemetrasenie v Spišskej Novej Vsi (Zdroj: Tip čitateľa)

Hasiči z Prešova mali tri výjazdy, z Holčíkoviec dva a po jednom zo Svidníka a Medzilaboriec. Celkom zasahovalo 29 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 11 kusmi hasičskej techniky. "O 20.33 h bolo následkom zemetrasenia ohlásené preverenie - únik plynu v bytovom dome na Magurskej ulici v Prešove. Zasahujúci príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove z hasičskej stanice Prešov monitorovali okolie. Na mieste zásahu bola prítomná polícia, ako aj technik Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý po vykonanom meraní našiel miesto úniku v jednom z bytov na treťom poschodí bytového domu a zastavil ho," uviedla hovorkyňa Miroslava Knišová s tým, že obyvatelia bytového domu sa tak vrátili do svojich bytov.

V dôsledku úniku plynu nedošlo k zraneniu osôb. Ako ďalej povedala, o 22.29 h boli hasiči a polícia požiadaní o súčinnosť do obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, kde došlo následkom zemetrasenia k poškodeniu rodinných domov. Starostom obce bola v čase o 21.30 h vyhlásená mimoriadna situácia. Na mieste zasahovali hasiči z Holčíkoviec a deviati členovia DHZO z Ďapaloviec a Soli, ktorí vykonávali prieskum a monitorovali okolie.

Ďapalovce, zemetrasenie na východe
Zobraziť galériu (3)
Ďapalovce, zemetrasenie na východe  (Zdroj: obec Ďapalovce, Facebook/Humenné)

"Na mieste zásahu bola prítomná polícia, starosta obce a skupina z Krízového riadenia mesta Vranov nad Topľou. Podľa predbežných informácií bolo v dedine zemetrasenie o sile 4,9 magnitúdy. Z obce Ďapalovce bolo evakuovaných 44 ľudí a 15 rodinných domov bolo uzatvorených. Krízový štáb rozhodol v čase o 02.15 h o ukončení akcie s tým, že v ranných hodinách sa bude ďalej pokračovať," povedala Knišová.

Následkom zemetrasenia bolo o 23.12 h ohlásené podozrenie prasknutia nosných častí bytového domu na Levočskej ulici číslo 27 až 29 v Prešove. Hasiči z Prešova vykonali prieskum a monitorovali okolie. "Na mieste zásahu bola prítomná polícia, primátor mesta Prešov, skupina z Krízového riadenia mesta Prešov a Okresného úradu Krízového riadenia Prešov a statik mesta Prešov. Statik na mieste vykonal prieskum, kde zhodnotil stav, že nehrozí bytovke žiadne ohrozenie a ľudia sa tak mohli vrátiť späť do svojich bytov. Praskliny boli len v pivničných priestoroch, nie v bytových jednotkách," dodala Knišová.

Zemetrasenie malo sili 5,2 magnitúdy

Podľa stránky EMSC malo zemetrasenie silu 5,2 magnitúdy a lokalizovali ho 22 kilometrov od Humenného. Otrasy bolo cítiť aj za hranicami, hlásia ich z Poľska či Maďarska, ale aj ďalších miest na Slovensku. Podľa čitateľov ho bolo cítiť aj v okrese Trebišov.  Neskôr EMSC upravila silu zemetrasenia na 5,0. Zemetrasenie vychádzalo z hĺbky zhruba 10 kilometrov. Zemetrasenie zaznamenala aj seizmická stanica Kolonické sedlo. 

Zničená je aj jedáleň a materská škola v obci Košarovce, informoval o tom starosta Peter Čokota. "Vážení rodičia, MŠ, jedáleň, ŠKD sú natoľko poškodené, že nie sú schopné prevádzky. O aktuálnom stave budovy bol oboznámený statik v priebehu dňa by sa mal dostaviť a vyjadriť sa k situácii. Budeme vás informovať," napísal Čokota. 

Viac o téme: ŠkodyZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu