Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V pomoci Ukrajine bude rešpektovať rozhodnutie budúcej vlády: Prezidentka Čaputová vysvetlila svoje slová

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB Z. Č.)

BRATISLAVA – O tom, že Slovensko zatiaľ neposlalo Ukrajine ďalší zvažovaný balík vojenskej pomoci, rozhodlo aj to, že nešlo len o muníciu. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo na to upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

archívne video

Robert Fico má na zostavenie vlády 14 dní, povedal to po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Maarty)

„Keby to bola len munícia, bola by to úplne iná otázka, úplne iný predmet debaty,“ uviedla Čaputová, ktorá pri svojom postoji zopakovala argument, že v tejto otázke je potrebné rešpektovať výsledok volieb a počkať na závery rokovaní o novej vláde. O to viac, ak v predmetnom balíku pomoci nemalo ísť len o náboje. „O prípadnom oslabení obranných spôsobilostí musí rozhodnúť nová vláda,“ dodala.

Volodymyr Zelenskyj a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj a Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opätovne zdôraznila, že jej postoj nebol vyjadrením nesúhlasu s vojenskou pomocou Ukrajine, poukázala pritom na konzistentnosť svojho postoja a jej podpory vojensky pomáhať Ukrajine, brániacej sa agresii na svojom území.

Verí, že povolebný pat nehrozí: Vládu sa podarí zostaviť

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že Slovensku nehrozí povolebný pat a vládu sa podarí zostaviť.Necháva pritom otvorenú otázku, či sa vládnu väčšinu v parlamente podarí zložiť na základe súčasného poverenia, ktoré má líder strany Smer-SD Robert Fico, alebo prípadne toho nasledujúceho, ktoré by dostal Michal Šimečka - šéf Progresívneho Slovenska, druhého najpreferovanejšieho subjektu vo voľbách. "Ak by predsa len nastala situácia, že sa vládu nepodarí zostaviť, je na parlamente, aby určil termín predčasných volieb, verím ale, že takéto niečo nenastane," povedala hlava štátu.

Michal Šimečka a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
Michal Šimečka a Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Zdôraznila, že sa nezaoberala možnosťou odovzdať prvotné poverenie na zostavenie vlády niekomu inému ako predsedovi víťaznej strany vo voľbách. Odvoláva sa pritom na ústavnú tradíciu. "Tú možno prelamovať len v mimoriadnych prípadoch, také som v tomto prípade nevidela," upozornila.

Vyjadrila sa aj k 14-dňovej lehote, ktorú dostal Fico. Prezidentka si nemyslí, že je to krátky čas, poukázala pritom na to, že v minulosti bol termín ešte o niečo kratší. "Tá 14-dňová lehota je na získanie väčšiny v parlamente, nie je to lehota na obsadenie všetkých postov vo vláde," upozornila.

V pomoci Ukrajine bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Naznačila aj to, či by sa postavila proti predloženým nomináciám na ministerské posty. Zdôraznila, že prezident môže nomináciu odmietnuť vtedy, ak existujú závažné dôvody, týkajúce sa konkrétnej osoby. Ako príklad spomenula, že takou prekážkou môže byť obvinenie v prípade človeka, nominovaného na post ministra vnútra. "To by som vnímala ako veľmi spornú nomináciu," uviedla.

Viac o téme: VládaZuzana ČaputováPrezidentkaPomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu