Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zonácia Veľkej Fatry bola schválená aj napriek pretrvávajúcim rozporom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) tvrdí, že zonácia Národného parku Veľká Fatra bola schválená aj napriek pretrvávajúcim rozporom. ZMOS žiadalo odborné a participatívne dokončenie zonácie národných parkov. Združenie žiada zastavenie celého procesu, pretože neboli predložené "relevantné a skutočné sociálne a ekonomické dôsledky na zainteresované subjekty, mestá a obce".

"Celý proces zonácie bol tendenčný a jediným parametrom bola rýchlosť, ktorú nastavil Plán obnovy a odolnosti, a nie skutočná potreba územia. ZMOS chce chrániť prírodu, ale nech aj štát chráni občanov, aby mali dostupné kvalitné verejné služby poskytované prostredníctvom miest a obcí. Mestám a obciam majú byť priamo kompenzované výpadky na príjmoch v rozpočtoch obcí, ktoré pre niektoré obce v súčasnej ekonomickej situácii nie sú zanedbateľné," skonštatoval predseda ZMOS Jozef Božik.        

Archívne video: Vláda schválila zonáciu Národného parku Veľká Fatra, jeho výmera sa zvýši

Vláda schválila zonáciu Národného parku Veľká Fatra, jeho výmera sa zvýši (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Výšku týchto výpadkov má podľa ZMOS vyčísliť štát a kompenzovať ju tak, ako v prípade štátnych pozemkov a pozemkov neštátnych vlastníkov. ZMOS avizuje, že požiadavky budú pretrvávať aj pri plánovanej zonácii ďalších štyroch národných parkov.

Neobjektívne vyhodnotenie

Združenie tvrdí, že materiál zonácie obsahuje neobjektívne vyhodnotenie vplyvov na rozpočet obcí, ktoré predkladateľ vyhodnotil ako nulové s doplnením, že nariadenie bude mať vplyv len na zníženie príjmu z dane z nehnuteľností jedinej obce, a to Belá - Dulice. ZMOS pripomína, že zonácia sa týka piatich miest a 28 obcí.

Vykrytie navrhovaných výpadkov daňových príjmov a iných príjmov spôsobených zonáciou prírastkom zamestnanosti v oblasti poskytovania služieb návštevníkom národných parkov prostredníctvom tzv. mäkkého turizmu považuje ZMOS za bezvýznamné z hľadiska kompenzácie výpadku príjmov samospráv, pretože tzv. mäkký turizmus negeneruje zisk.

Vláda schválila zonáciu minulý týždeň

Vláda schválila zonáciu Národného parku Veľká Fatra minulý týždeň v stredu (4. 10.). Nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2024. Vyše 40 percent národného parku bude tvoriť územie s najprísnejšou ochranou. Na necelej polovici územia sa počíta s aktívnym lesníckym a poľnohospodárskym využívaním vrátane spásania lúk a pasienkov, uplatňovať sa tam bude prírode blízky spôsob obhospodarovania. Národný park zasahuje do územia Banskobystrického a Žilinského kraja.
 

Viac o téme: ZonáciaVeľká Fatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu