Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smer chce nechať zonáciu Veľkej Fatry na novú vládu, Progresívne Slovensko nesúhlasí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Strana Smer-SD vyzýva vládu odborníkov, aby ponechala schvaľovanie zonácie Národného parku Veľká Fatra na nový vládny kabinet. Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vládu naopak podporuje vo vyhlásení zonácie.

"Schvaľovanie tohto zámeru na rokovaní vlády v stredu (4. 10.) nemá naliehavé opodstatnenie, aby sa ním narýchlo a na poslednú chvíľu zaoberala odchádzajúca vláda. Dôležitým argumentom na zastavenie tohto procesu je, že tak chce vláda spraviť napriek nesúhlasu odborníkov a zainteresovaných strán a napriek neodstráneným rozporom," skonštatoval podpredseda Smeru-SD Richard Takáč.

Archívne video: Smer-SD na tlačovej konferencii ďakuje voličom za hlasy

Smer-SD na tlačovej konferencii ďakuje voličom za hlasy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PS to považuje za otázku najvyššej naliehavosti, pretože zonácia národných parkov je kľúčová pre ich fungovanie, povedal europoslanec Michal Wiezik. "V minulosti sme boli príliš často svedkami, kedy chýbajúca zonácia umožnila devastáciu prírody národných parkov, čo viedlo až k žalobe voči Slovensku na Európskom súdnom dvore. Opodstatnene sa obávame, že táto prax sa vráti v prípade, že vládu zostaví Robert Fico spolu s extrémistami zozbieranými v SNS," skonštatoval.

Michal Šimečka a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka a Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Z návrhu ministerstva životného prostredia vyplýva, že nová zonácia Veľkej Fatry by mohla začať platiť od 1. januára 2024. Územie s prísnou ochranou má v národnom parku predstavovať viac ako 40 percent celkového územia, čím sa v porovnaní so súčasným stavom zdvojnásobí. Celková výmera by bola po zonácii takmer 41.000 hektárov.

Viac o téme: VládaZonáciaSmer-SDVeľká FatraProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu