Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko využije financie z fondu USA na 5000 útočných pušiek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR využije financie z fondu USA na 5000 útočných pušiek M4A1 s príslušenstvom v celkovej hodnote 17,37 milióna dolárov (približne 16,23 milióna eur). Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda.

"Finančné prostriedky na obstaranie útočných pušiek M4A1 budú plne hradené z fondov FMF (Foreign Military Financing - zahraničné vojenské financovanie), pričom odvod 20 percent DPH z ceny bude uhradený v čase jednotlivých dodávok z prostriedkov Ministerstva obrany SR," skonštatoval rezort.

archívne video

Pavel: Nemôžeme lavírovať, či Ukrajine poskytneme ešte modernejšie zbrane alebo nie (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Mohli by dostať pušky kalibru 5,56 milimetra

Ozbrojené sily (OS) SR by mohli dostať pušky kalibru 5,56 milimetra vrátane technickej pomoci, súprav na údržbu, náhradných dielov a dokumentácie. Dodávka je plánovaná v priebehu roka 2025. Nové pušky sú podľa rezortu kompatibilné s už obstaranými, ako aj puškami a muníciou používanou vo viacerých členských štátoch Aliancie.

"MO SR vyjadruje potrebu obstarania takéhoto typu zbraní už dlhodobo a vyčlenené finančné prostriedky dávajú vysoký predpoklad toho, aby bola začatá modernizácia a výmena zastaraných útočných pušiek a prechod OS SR na nový typ primárnej zbrane profesionálneho vojaka," vysvetlil rezort. Pušky vyrába firma Colt's Manufacturing Company, LCC.

V súčasnosti má armáda vo výzbroji buď morálne a technicky zastarané útočné pušky, ktoré nevyhovujú podmienkam vedenia bojovej činnosti v modernej dobe, alebo modernejšie útočné pušky, ktoré síce vyhovujú po technickej aj funkčnej stránke, avšak neboli obstarané v dostatočných počtoch. Cieľovou ambíciou MO SR je zabezpečiť pre OS SR 24.777 útočných pušiek kalibru 5,56 milimetra s príslušenstvom. Grant USA vo výške 200 miliónov dolárov na modernizáciu a profesionalizáciu OS SR už rezort využil aj na 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4x4 od spoločnosti Oshkosh.

Grant USA

Minister obrany Martin Sklenár priblížil, že v aktuálnom štádiu procesu má rezort od USA konkrétnu ponuku, ktorú bude akceptovať. Nové pušky nahradia samopal vzor 58. "Je to naozaj vec, ktorú považujeme za potrebnú na to, aby OS SR udržiavali svoju vysokú obranyschopnosť a pripravenosť brániť SR," uviedol. Americká puška je podľa neho jedna z najpoužívanejších vo svete a čiastočne je zavedená už aj v OS SR. Grant USA vo výške 200 miliónov dolárov na modernizáciu a profesionalizáciu OS SR už rezort využil aj na 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4x4 od spoločnosti Oshkosh.

Viac o téme: VládaPuškyFondUSARezort obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu