Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najvyšší súd definitívne oslobodil Paľova spod obžaloby v kauze vraždy Rakovského

Najvyšší súd rozhoduje o väzbe pre Norberta Bödöra.
Najvyšší súd rozhoduje o väzbe pre Norberta Bödöra. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR definitívne oslobodil Petra Paľova spod obžaloby v kauze vraždy advokáta a mestského poslanca v Žiari nad Hronom Mareka Rakovského.

Odvolací senát v utorok zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti oslobodzujúcemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z júna 2020.

Archívne video: Krajský súd v Bratislave poslal do väzby obvineného záchranára

Krajský súd v Bratislave poslal do väzby obvineného záchranára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Odvolací senát považuje prvostupňový rozsudok za správny, keďže nebolo dokázané, že by Paľov spáchal žalovaný skutok. Predseda senátu NS SR Pavol Farkaš zdôraznil, že vinu nie je možné založiť len na indíciách, domnienkach alebo pravdepodobných záveroch. "Výrok o vine musí byť založený na skutkovom stave, o ktorom nie sú žiadne pochybnosti," zdôvodnil.

Paľovov obhajca Tomáš Rosina považuje rozhodnutie odvolacieho súdu za zákonné a spravodlivé. "Iné rozhodnutie som vzhľadom na dôkazný stav, ktorý bol zistený počas hlavného pojednávania, ani nečakal," podotkol. Paľov po odchode z pojednávacej miestnosti povedal, že bol takmer dva roky väzobne stíhaný za niečo, čo nespravil. Prokurátor ÚŠP nezdieľa názor súdu, že dôkazný stav neumožňoval rozhodnúť o vine Paľova so stopercentnou istotou. "Musím toto rozhodnutie akceptovať," dodal. Stále však budú podľa jeho slov pokračovať procesné úkony, ktoré by mali viesť k stotožneniu páchateľov zločinu.

K vražde Rakovského prišlo v lete 2013. Mestský poslanec zomrel pri výbuchu svojho auta v Žiari nad Hronom. Paľov od začiatku procesu vinu odmietal, zavraždeného podľa vlastných výpovedí vôbec nepoznal. Pri atentáte bol použitý nástražný výbušný systém, umiestnený na spodnej časti vozidla obete. Počas jazdy vozidlo vybuchlo a poslanec utrpel devastačné zranenia, ktorým na mieste podľahol.

Viac o téme: VraždaNajvyšší súdMarek RakovskýPeter Paľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu