Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desať najúspešnejších politikov volieb: Najviac ľudí krúžkovalo tohto lídra! V prvej desiatke iba jediná žena

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Neoficiálne výsledky predčasných parlamentných volieb sú známe. Jednoznačným víťazom sa stala Smer-SSD, ktorá potvrdila výsledky predvolebných prieskumov a ako jediná prekročila 20-percentnú hranicu. Druhé PS sa doťahuje na 18 percent a tretí Hlas-SD sa pohybuje na úrovni 15 percent. Ktorí politici však patria k top medzi voličmi a dostali od nich najviac preferečných hlasov?

V centrále Smeru sa oslavovalo do rána. Strana mala na to dôvod. Aj keď sčítavanie sa riadne naťahovalo, už predbežné výsledky  naznačovali, že bude úspešná. Predseda Robert Fico má aj ďalší dôvod na radosť, jeho pozíciu výrazne podporili ľudia krúžkovaním a pred ostatnými politikmi má viac ako výrazný náskok. Od voličov získal až 531 243 preferenčných hlasov.

archívne video

Robert Kaliňák a Juraj Blanár (Smer-SSD) k volebným výsledkom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Druhým najúspešnejším politikom, ktorého ľudia krúžkovali, je predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Ten dostal  337 805 hlasov. Tretím lídrom, ktorý získal od ľudí najviac preferenčných hlasov, sa stal predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Toho zakrúžkovalo 303 293 ľudí. Všetci traja kandidovali z prvého miesta kandidátky.

Štvrtým najúspešnejčím politikom v zbieraní preferenčných hlasov sa stal podpredseda Smeru Robert Kliňák s 262 992 hlasmi a hneď za ním nasledujú dvaja jeho stranícki kolegovia Ľuboš Blaha a Juraj Blanár. 

Desať najúspešnejších politikov volieb:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Líder OĽaNO a priatelia Igor Matovič, ktorý sa už tradične uchádzal o hlasy zo 150. miesta kandidátky, dostal 178 585 preferenčných hlasov a to mu zabezpečilo siedme miesto v tomto rebríčku. Jedinou dámou, ktorá sa dostala do top 10 preferečných hlasov, je Denisa Saková zo strany Hlas-SD, ktorú krúžkovalo 168 430 voličov. Po nej nasleduje Erik Kaliňák zo Smeru a prvú desiatku uzatvára Sakovej stranícky kolega Richard Raši. 

Desať najúspešnejších politikov volieb:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Milana Majerského, predsedu KDH, ktoré sa tiež dostalo do NR SR, zakrúžkovalo 98 815 voličov. Lídrovi SASKY Richardovi Sulíkovi dalo preferenčný hlas 82 000 ľudí a Andreja Danka, ktorý doviedol do parlamentu SNS,  krúžkovalo 68 716 voličov.

 

Viac o téme: FicoPellegriniŠimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu