Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kuriózne čísla z osady na východe Slovenska: Pred pár dňami sa nahrnuli k urnám! Pozrite sa, ako to vyzerá dnes

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ŽEHRA – Nový starosta ich trápil očividne viac, ako nový premiér. Obyvatelia malej východoslovenskej obce Žehra ukázali, na čom im záleží viac. V septembri totiž išli k urnám až dvakrát. Okrem dnešných parlamentných volieb si 9. septembra v doplňujúcich komunálnych voľbách volili starostu. Zatiaľ čo vtedy účasť presiahla 50 percent, dnes sa im k urnám veľmi nechce.

Ako upozornil portál Aktuality.sk, v obci žije viac ako 2 500 ľudí, z ktorých je vyše 2 000 Rómov. V obci sú dva volebné okrsky – jedna volebná miestnosť je v strede obce, druhá v materskej škole, ktorá leží priamo pri osade.

Priebeh volieb je z pohľadu polície zatiaľ mimoriadne pokojný (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

Zatiaľ čo 9. septembra musela na poriadok dohliadať polícia a pomocné občianske hliadky koordinovali ľudí a púšťali ich dnu, dnes bol v dedine pokoj. Pred štvrtou hodinou popoludní malo odvolených 270 ľudí, v zozname je ich pritom zapísaných 1 126. "Problémy im robí to množstvo papierov, veľa musia čítať. Poznám ich, pretože som sociálna pracovníčka, a tak s týmito ľuďmi pracujem,“ uviedla pre portál predsedníčka komisie Vladimíra Dunková. Viac voličov očakávala podvečer.

O parlamentné voľby v Žehre nie je veľký záujem už dlhodobo. V roku 2016 bola v obci účasť 25,6 percenta, v roku 2020 to bolo ešte menej, len 24,1 percenta. Zato vo vlaňajších riadnych komunálnych voľbách prišlo voliť 69,6 percenta voličov. V tých nedávnych doplňujúcich 51,72 percenta.

Viac o téme: ŽehraVolebná účasťVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu