Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty piaty (29. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Po návšteve generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v Kyjeve opäť vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na členstvo svojej krajiny v Severoatlantickej aliancii, informuje agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 582

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 582 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces)

ONLINE

21:54 "Nevieme, aké veľké je územie tejto krajiny, pretože vojna stále pokračuje, nevieme, koľko je tam obyvateľov, pretože utekajú. Prijať krajinu do EÚ bez toho, aby sme poznali jej parametre. To by bolo bezprecedentné," povedal maďarský premiér. Následne sa k Orbánovmu vyjadreniu vyjadrilo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré uviedlo, že Ukrajina "nezmenila svoje územie v rámci medzinárodne uznaných hraníc".

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (4)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

Orbán tiež varoval ukrajinské orgány pred "ambicióznymi plánmi" vstúpiť do EÚ do dvoch rokov: "Keď som v rokovacej sále, necítim obrovskú túžbu, aby maďarský parlament hlasoval za vstup Ukrajiny do Európskej únie do dvoch rokov. Takže by som bol opatrný s takýmito ambicióznymi plánmi."

21:29 Cieľom Ukrajiny je dosiahnuť predvojnovú úroveň rastu do štyroch rokov, uviedol námestník ministra hospodárstva Oleksij Sobolev v rozhovore pre Ukrinform.

19:58 Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že ruskí väzni, ktorí boli naverbovaní do vojny na Ukrajine a zahynuli v boji, sa v očiach spoločnosti vykúpili.

19:55 Rumunsko presúva svoje systémy protivzdušnej obrany bližšie k hranici s Ukrajinou, informovala dnes agentúra Reuters. Medzi ďalšie opatrenia patrí nasadenie štyroch amerických stíhačiek F-16 a rozšírenie bezletovej zóny.

18:59 Nórsko obmedzuje vstup ruských vozidiel. Nórske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že od polnoci 2. októbra nebudú môcť do Nórska vstúpiť autá s ruskou registráciou, ktoré majú deväť alebo menej miest na sedenie.

17:50 Ruskí športovci budú môcť na paralympiáde 2024 v Paríži súťažiť ako individuálni alebo neutrálni športovci, oznámil dnes Medzinárodný paralympijský výbor.

16:49 Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na Rusov, ktorí sa podieľali na organizovaní falošných volieb v okupovaných častiach Ukrajiny. Britský minister zahraničných vecí James Cleverly uviedol, že Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na ruských predstaviteľov za ich účasť na organizovaní fiktívnych volieb v okupovaných častiach Ukrajiny.

15:42 Zelenskyj si pripomína obete tragédie v Babyn Jare. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes zúčastnil na spomienkovej slávnosti v Babyn Jare, kde nacistické Nemecko spáchalo masaker židovského obyvateľstva v Kyjeve, informovala Ukrajinská federácia židovských obcí.

15:40 Ukrajina menuje podozrivých zo sabotáže vo vojenských skladoch v Luhanskej oblasti v Českej republike. Ukrajinský štátny vyšetrovací úrad dnes oznámil, že identifikoval zamestnancov ruskej špeciálnej služby, ktorí sa podieľali na prípadoch sabotáží vo vojenských skladoch na Ukrajine a v Českej republike v rokoch 2014 - 2015.

14:58 Približne 30 % územia Ukrajiny, ktoré je dvakrát väčšie ako Rakúsko, je zamínované v dôsledku ruskej agresie. Odstraňovanie mín bude obrovskou úlohou, ktorá bude pokračovať aj po zastavení streľby.

14:00 V Rusku sa od 1. októbra začína každoročný jesenný odvod do armády. Generálny štáb ruskej armády však budúcich odvedencov ubezpečil, že nebudú nasadení vo vojne na Ukrajine. Informuje agentúra DPA.

13:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok navštívil lokalitu Babyn jar neďaleko Kyjeva, ktorá sa pred 82 rokmi stala prvým miestom systematického vyvražďovania európskych Židov nacistickým Nemeckom.

13:00 Rusko znížilo tempo útočných operácií na línii Kupiansk-Svatove-Kreminna. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) skutočnosť, že ruskí a ukrajinskí predstavitelia v poslednom čase hlásili menej ruských pozemných útokov v smere Kupiansk a Lyman, znamená, že ukrajinská protiofenzíva odvrátila ruské sily od línie Kupiansk-Svatove-Kreminna. a výrazne oslabila ruské útočné úsilie pozdĺž tejto línie.

11:50 S prijatím novej krajiny do Európskej únie musia súhlasiť všetky členské krajiny, pripomenul v piatok maďarský premiér Viktor Orbán v súvislosti s ambíciami Ukrajiny stať sa členom Únie. Dodal, že zatiaľ sa mu nezdá, že by za takýto krok hlasovali aj maďarskí poslanci.

11:15 Žoldnieri z Wagnerovej skupiny sú opätovne nasadzovaní do bojov v okolí mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie tajných služieb. 

11:05 Podľa predbežných informácii ruskí útočníci zostrelili svoje leitadlo Su-35 neďaleko Tokmaku.

10:30 Podľa britskej vojenskej rozviedky sa stovky bojovníkov predtým spájaných s wagnerovcami zrejme začali zapájať do bojov na Ukrajine, či už ako jednotlivci, alebo ako malé skupiny. Bojovníci vstúpili do jednotiek ruskej armády alebo do iných žoldnierskych skupín, uvádza sa to v dnešnom príspevku britských vojenských spravodajcov na sociálnej sieti X.  

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu