Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Valné zhromaždenie odvolalo vedenie popradského letiska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

POPRAD - Akcionári Letiska Poprad – Tatry, a.s., v piatok odvolali predsedu predstavenstva aj predsedu dozornej rady spoločnosti. Ich nástupcovia sa funkcie ujmú od soboty 30. septembra. Informoval o tom Martin Petro z komunikačného odboru Ministerstva dopravy SR, ktoré je hlavným akcionárom. Zamestnanci s rozhodnutím nesúhlasia a ostávajú v štrajkovej pohotovosti. Odvolanie považuje v súčasnosti už bývalé vedenie letiska za neopodstatnené.

Výkonného riaditeľa a zároveň predsedu predstavenstva Martina Rakovského vo funkcii nahradí Ján Pitoňák. Akcionári zároveň za člena predstavenstva vymenovali Michala Račka. Odvolaného predsedu dozornej rady Mariána Majtána nahradí vo funkcii Jozef Beňo. Personálne zmeny sa podľa Petra udiali z dôvodu nespokojnosti s výkonom oboch odvolaných. "Zmeny nebudú mať žiadny vplyv na prevádzku letiska, ani na jeho zamestnancov a ich mzdy či pracovné podmienky. Jediným cieľom dnešnej výmeny je zlepšiť výkonnosť letiska a maximalizovať jeho ziskovosť. Garantujeme, že na fungovaní letiska sa nič nemení, naďalej zostane medzinárodné a nechystáme sa ho rušiť, predávať ani nič podobné. Naopak, máme záujem o jeho rozvoj," vyhlásili spoločne akcionári letiska. Petro dodal, že začiatkom roka zvýšili základné imanie letiska o 1,2 milióna eur a zároveň dostalo takmer polmiliónovú dotáciu a nemajú tak záujem obmedziť jeho prevádzku.

Odvolanie je ako krok späť

Zároveň ubezpečil, že pre zamestnancov sa po výmene vedenia nič nemení a nový riaditeľ je pripravený prezentovať im svoju víziu letiska. Rakovský tvrdí, že ministerstvo im odvolanie nijako nezdôvodnilo. "Naše výsledky sú najlepšie za posledné roky, pevne verím, že ďalšie vedenie nadviaže na naše úspechy, že bude letisko posúvať ďalej a hlavne, že dokončia všetky naše rozpracované zámery," uviedol. Zdôraznil, že navýšenie imania použili na sanovanie strát bývalého vedenia letiska a nie na rozvoj spoločnosti. "Na účte bolo 27. 9. 2022 mínus 800.000 eur, teraz sme v pluse 890.000 eur," zdôraznil bývalý riaditeľ. Majtán vníma ich odvolanie ako krok späť. Tatiana Michaličková z tamojších odborov po zasadnutí mimoriadneho valného zhromaždenia uviedla, že väčšina zamestnancov ostáva aj naďalej v štrajkovej pohotovosti. "Potvrdili sa naše obavy, nie sme s touto situáciou vôbec spokojní," uviedla s tým, že o ďalšom postupe budú informovať po rokovaní výboru základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu.
 

Viac o téme: LetiskoPopradVedenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu