Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

POZOR, slovenskí operátori rušia mobilné siete! TÁTO skupina ľudí stratí prístup k internetu: Pozrite sa, koho sa to týka

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, TASR/AP Photo/Sang Tan, O2, andoidportal.zoznam.sk)

BRATISLAVA – Moderná doba si vyžaduje moderné riešenia. Podobným spôsobom uvažovali aj slovenskí mobilní operátori, ktorí dospeli k zásadnému rozhodnutiu. Už túto zimu sa tak stovky, možno tisíce ľudí, k mobilným dátam nepripoja. S veľkými zmenami začína prvý operátor už v októbri a dotknúť by sa mali ľudí v prvých dvoch okresoch. Donedávna obľúbená 3G internetová sieť sa tak postupne stane minulosťou.

archívne video

Poslanci zo SASKY o vyšších cenách za telefonovanie a internet (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Už 3. októbra sa na Slovensku spustí internetová revolúcia. Užívatelia, ktorí boli zvyknutí na používanie 3G siete, budú donútení k upgradeu. Podľa informácií portálu Živé by sa mali začať pripravovať klienti v prvých dvoch okresoch. „Telekom pristúpi k vypínaniu 3G siete v priebehu štvrtého kvartálu tohto roka vo viacerých vlnách. V úvodnej vlne boli určené na vypínanie 3G siete okresy Zlaté Moravce a Žarnovica,“ uviedol poskytovateľ.

Dôvodom rušenia 3G siete je snaha o uvoľnenie frekvenčného pásma. Tento krok by mohla spoločnosť využiť na skvalitnenie pokrytia nových a rýchlejších mobilných sietí 4G a 5G. O tom, ktorých ďalších okresov sa rušenie 3G pripojenia dotkne, bude spoločnosť informovať operatívne.

POZOR, slovenskí operátori rušia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vypnutie vysielačov pocítia tí ľudia, ktorí využívajú 3G pripojenie. Dôvodom môže byť využívanie staršieho mobilu, ktorý pripojenie na 4G a 5G sieť nepovoľuje alebo zastaraná karta SIM. Podľa poskytovateľov je riešením výmena zariadenia za novšie. V prípade, ak je problémom SIM karta nepodporujúca novšie technológie mobilných sieti, operátor vám novú SIM poskytne bezplatne.

O tom, ako ste na tom s pripojením na nové siete vy si môžete zistiť na overovači operátora Telekom, cez ktorý zistíte, či si máte vymeniť SIM kartu alebo či je problémom pripojenia vaše zariadenie.

POZOR, slovenskí operátori rušia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Rušenie starých sietí plánujú aj ďalší operátori

Podľa informácií operátora Orange budú mať klienti na prechod dostatok času. K prechodu plánujú prísť až začiatkom roka 2024, zmena však bude rýchla. 3G vysielače budú odstavovať v krátkom čase. „3G sieť bude celosieťovo prevádzkovaná do 31. decembra 2023. Samotné vypnutie 3G siete bude prebiehať postupne po jednotlivých lokalitách začiatkom roku 2024,“ priblížila hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

POZOR, slovenskí operátori rušia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sang Tan)

Klienti spoločnosti O2 si zatiaľ hlavu lámať nemusia. Operátor informoval, že o podobnom kroku zatiaľ neuvažovali. Zvažovať ho budú až v prípade, keď to bude firme dávať zmysel. „O2 v tomto momente nemá časový záväzok týkajúci sa ukončenia prevádzky 3G siete. Situáciu dôkladne analyzujeme a rozhodnutie spravíme, keď to bude správne z pohľadu zákazníka a rozumné z hľadiska ekonomiky firmy,“ informoval operátor.

Viac o téme: O2OrangeInternetTelekom4G5GOperátor3GMobilné dátaRušenie siete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu