Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V tomto roku sa zatiaľ vyzbieralo takmer 800 miliónov zálohovaných obalov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - V tomto roku sa zatiaľ vyzbieralo takmer 800 miliónov zálohovaných obalov. Celkovo sa od spustenia zálohovania vrátilo viac ako 1,6 miliardy fliaš a plechoviek. Miera návratnosti za prvý polrok 2023 dosiahla úroveň 88 percent. Od spustenia zálohovania je miera návratnosti 78 percent. Informovala o tom marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.

archívne video

Minister Budaj spustil zálohový systém PET fliaš a plechoviek: Na jednu vec si však dajte pozor! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Naši zamestnanci sa aktívne podieľajú na analýze triedeného odpadu, ktorá nám svojimi výsledkami prispeje k pohľadu, koľko nápojových obalov ešte stále končí v triedenom zbere. Analýza triedeného zberu nám umožní lepšie porozumieť tomu, ako sa zálohované nápojové obaly dostávajú do odpadového prúdu a ako môžeme tento stav zlepšiť," priblížila Farka.

V tomto roku sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Každá organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) by mala v rámci plnenia svojich povinností priebežne sledovať kvalitu triedenia v partnerských samosprávach. OZV Natur-Pack preto uskutočňuje ďalšiu sériu analýz triedeného zberu spoločne so zberovou spoločnosťou Odvoz a likvidácia odpadu. Analýza triedeného odpadu tentokrát prebiehala v Bratislave a bola zameraná na získanie dát, ktoré pomôžu zlepšiť proces triedenia odpadov nielen v hlavnom meste.

Zároveň ukazuje kvalitu triedeného zberu a pomáha zlepšiť zálohový systém. "Výsledky analýz poskytujú mimoriadne dôležité informácie, ktoré sú základom pre priebežné zlepšovanie a optimalizáciu systému triedeného zberu. Veríme, že táto spolupráca prepájajúca triedený zber a zálohovanie nápojových obalov svojim dielom prispeje k trvalej udržateľnosti a ochrane životného prostredia, a to nielen v hlavnom meste," povedal Marek Brinzík z Natur-Packu.

Viac o téme: PlastyZálohovanieObaly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu