Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Košický súd uložil Ľubošovi Lorenzovi v kauze pamätníka podmienečný trest

Ľuboš Lorenz
Ľuboš Lorenz (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Za hanobenie kultúrnej pamiatky Mestský súd Košice v stredu uložil Ľubošovi Lorenzovi trest odňatia slobody na štyri mesiace s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jeden rok. Aktivista v auguste 2017 odstránil z pamätníka sovietskych vojakov v centre Košíc symboly kosáka a kladiva.

Súčasťou rozsudku je úhrada škody vo výške 72 eur poškodenej Správe mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach a prepadnutie veci, a to skrutkovača, ktorým obžalovaný nalepené symboly vypáčil. Potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová. "Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa vzdal práva podať odvolanie, keďže však obžalovaný nebol prítomný na pojednávaní, jeho obhajca sa s ním musí vo veci ďalšieho postupu poradiť," uviedla.

archívne video

Príchod policajných áut s utečencami (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Ľuboša Lorenza uznali za vinného ešte v októbri 2020

Ľuboša Lorenza uznal za vinného z výtržníctva ešte v októbri 2020 vtedajší košický okresný súd. Od súhrnného trestu však v tom čase upustil, keďže trest, ktorý obžalovaný predtým dostal v kauze postriekania busty komunistického politika Vasiľa Biľaka, označil samosudca za postačujúci. Krajský súd po odvolaní sa obžalovaného tento verdikt potvrdil. Vlani v septembri však v prípade Najvyšší súd (NS) SR zrušil uznesenie krajského súdu a rozsudok okresného súdu vo výroku o upustení od súhrnného trestu. Vyhovel zároveň dovolaniu Ľuboša Lorenza v kauze postriekania Biľakovej busty.

V kauze odstránenia kosákov s kladivom z pamätníka na Námestí osloboditeľov aktivista a výtvarník argumentoval, že išlo o symboly a propagáciu komunistického režimu, ktorý je zakázaný, a pamätník sa od nich snažil "očistiť". Jeho vtedajší obhajca Daniel Lipšic poukazoval aj na to, že podľa krajského pamiatkového úradu preglejkové náhrady symbolov, ktoré na pamätník osadila SMsZ, neboli súčasťou pamiatkovej hodnoty a ochrany pamiatky, pričom tie pôvodné kovové sa nezachovali.

Viac o téme: PamätníkTrestKošický súd u
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu